'Ik ben een lone ranger'

Iedere week spreekt Dag In, Dag Uit een stamgast in zijn of haar stamkroeg. Deze week: André (47).

André. Beeld Gidi Heesakkers
André.Beeld Gidi Heesakkers

Geboren en getogen Utrechter André (47) installeert bakwanden in onder meer chips- en patatfabrieken - 'alles in de aardappels'. Hij is maar tien weken per jaar in Nederland, vertelt hij in café De Binnenstad.

André 'Mijn laatste paspoort was na 22 maanden vol. Hier, ik heb 'm bij me. Egypte, Turkije, India, Japan, Nieuw-Zeeland. Binnenkort ga ik voor vier maanden naar China.

'Ik heb gestudeerd voor vliegtuigbouwer en gewerkt bij Fokker. Toen Fokker naar de klote ging, heb ik mijn baan aan een collega gegeven. Hij was 59 en 31 jaar in dienst bij Fokker toen hij zijn ontslag kreeg. Ik was 26. Voor mij kwam er wel weer iets anders.

'Ik ben de patat ingegaan. Nu reis ik de hele wereld over. Het is een droombaan, die helaas niet goed samengaat met de liefde. Ik ben altijd aan het werk. Het geeft een kick om lokale werknemers aan te sturen. Zij zien mij als een kapitein die de klus wel even gaat klaren. Dat voelt fijn, al gaat het niet boven een goede relatie.

'Ik wil een avontuurlijke vrouw. Ze hoeft niet te werken. Als ze wel werkt is dat natuurlijk ook helemaal goed, maar ze moet veel vrij kunnen zijn. Als ik in Peru zit, wil ik haar gewoon laten overkomen voor een week.

'Ik zou mijn avonturen graag met iemand delen, maar ik accepteer dat ik alleen ben. Veel mensen kunnen er niet tegen, maar ik kan ontzettend gelukkig zijn in mijn eentje. Ik kan mezelf goed verwennen. Misschien heeft het ermee te maken dat ik op jonge leeftijd mijn ouders ben verloren. Ik was 10 toen mijn vader ging. Op mijn 17de ging mijn moeder. Mijn tweelingbroertje werd opgenomen in de familie van zijn vriendin, ik moest het alleen rooien.

'Alleen rond Kerst heb ik een rotgevoel. Dat haal ik weg door te gaan skiën. Er is altijd wel iemand die zin heeft om mee te gaan. Na Nieuwjaarsdag vertrek ik op werkreis. Er is altijd een nieuwe bestemming om naar uit te zien. Ken je het verhaal van The Lone Ranger? Ik ben een lone ranger.'

Meer over