'Ik bekijk de wereld met een quizpet op'

Geert-Jan Bron ( 43 ) is eindredacteur én vragenmaker bij De Slimste Mens, de NCRV-zomerquiz. 'Het is net poker.'

DOOR MIRJAM BOSGRAAF

De eerste uitzending van de uit België overgewaaide quiz De Slimste Mens is op 22 juli te zien. De eerste kandidatenzijn presentatrice/journaliste Janine Abbring, caberetier/tv-maker Dennis van de Ven en acteur Sjoerd Pleijsier. Later zullen onder anderen ook taalkunstenaar Ivo de Wijs, sportverslaggever Evert ten Napel, tv-presentatrice Merel Westrik en journaliste Dominique van der Heyde aanschuiven. Philip Freriks presenteert weer, met Maarten van Rossem als de sidekick/jury.

'Nederland 2 zocht vorig jaar op het laatste moment nog een dagelijks programma tegenover de Sportzomer. De NCRV heeft toen samen met producent Skyhigh TV de Vlaamse quiz De Slimste Mens 'gepitcht'. In weinig tijd is, deels leunend op de Belgische vragen, dat programma gemaakt. Het resultaat was: 1 miljoen kijkers. Daarom moet De Slimste Mens nu zeker terugkomen.

'We hebben vorig jaar besloten een stevige eigen database met vragen aan te leggen. Ik heb vanaf augustus met een opschrijfboekje op zak gelopen om vragen te verzinnen. Alles lezen, van Metro tot NRC en het Cultureel Woordenboek. De wereld bekijken met een quizpet op. Dat je op de snelweg rijdt en denkt: het lijkt wel alsof half Nederland tegenwoordig in een BMW rijdt. Hé, we doen een vraag over de meest verkochte automerken.

'Ik heb het idee dat quizzen het heel goed doen op dit moment. 2 voor 12 gaat geweldig en Met het mes op tafel wordt ook flink bekeken. Zou dat met de crisis te maken hebben?

'De Slimste Mens moet een heel, heel brede mix zijn van vragen. Politiek, geschiedenis en economie moeten erin, maar ook sport en showbiz, en wat te lachen, en iets wat gewoon leuk is om te weten. Van Aristoteles tot Lindsey Lohan, van Jeroen Dijsselbloem tot Gangnam Style, Pablo Picasso en Patty Brard. De kandidaten maken de meeste kans als ze ook zo breed georiënteerd zijn. Het is niet voor nerds of specialisten.

'Ik heb drie jaar als eindredacteur gewerkt bij Holland Sport. Veruit het populairste onderdeel was Petje Op Petje Af. Daar heb ik twee belangrijke dingen over quizzen geleerd: 1. Je moet 't kunnen weten. Een vraag over hoeveel doelpunten Mark van Bommel in zijn gehele carrière heeft gemaakt, daar is niets aan. Hoeveel gele kaarten hij dit jaar in de eredivisie kreeg is al veel beter. 2. Er mogen geen fouten in de quiz zitten. Voor quizzers is meedoen een serieuze zaak.

'Vorig jaar ontstond soms te veel discussie over de antwoorden. Ik weet nog iets met erogene zones, dat borsten wel goedgekeurd werden, maar billen niet. Ja, daar krijg je gedoe over.

'Waar je als kandidaat goed in moet zijn? Stoppen. Als je meteen 10 associaties bij Diederik Samson hebt, moet je uitpakken, zo niet, dan is zo snel mogelijk passen de kunst. Het is net poker. Als je kunt pokeren, gok je ook niet op elke hand.

'Het lastigste voor een vragenmaker is de lijstjesronde. Noem alle films van James Bond, noem alle lijsttrekkers van het CDA van na de Tweede Wereldoorlog, dat soort vragen. Zo'n lijstje is al snel veel te moeilijk. We hebben op de redactie discussie gevoerd of we het lijstje met alle romans van Arnon Grunberg konden spelen. Die is vanwege de moeilijkheid toch afgekeurd. En we hebben in totaal wel 90 van die lijstjes nodig.

'Een groot verschil met België: Nederlanders blijken preutser. Belgen houden net iets meer van dubbele bodems en ondeugender vragen. Daarom denken we dit jaar iets langer na voordat we een lijstje spelen met alle synoniemen voor vagina. Dat was een vraag uit de Vlaamse editie.'

undefined

Meer over