Ik accepteer dat dit boek er is, ik oordeel niet

Deze weken leest Hugo Blom (hoofdredacteur VPRO Gids) op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

null Beeld No Candy
Beeld No Candy

1. Marja Pruis: Omdat je het waard bent - Nieuw licht op eigenliefde

Ambo Anthos, €10

Geen idee of er ooit onderzoek naar is gedaan, dus even uit eigen ervaring. We stoppen met het voorlezen van onze kinderen zo op de rand van de puberteit. Misschien wel omdat we tegen die tijd steeds vaker zelf in slaap vallen in plaats van het kroost. Wij lezen stug door, terwijl zij foto's van zichzelf maken, daar wel of geen filters overheen gooien, er hondenoren op plakken en wachten tot de likes, hartjes en 'cuties' binnenstromen. Houden ze meer van zichzelf dan van een mooi verhaal?

Op het eerste gezicht zou ik het boekje van Marja Pruis er niet meteen uitpikken, ook al is dit een auteur van naam. De titel is weliswaar een mooie, ironische verwijzing naar een bekende cosmeticareclame, maar voor wie dat niet snapt kan het er een zijn in een lange rij van zelfhulpboeken. Daarover verderop nog iets, nu dat boek in. Schijn bedriegt hier. Omdat je het waard bent is het zesde essay in de Nieuw licht-reeks, waarin filosofen Frank Meester en Coen Simon hedendaagse schrijvers en denkers een vraag uit een klassieke tekst voorleggen. In dit essay dagen ze Pruis uit met de op François de La Rochefoucauld geïnspireerde vraag 'Is de mens meer van zichzelf gaan houden?', in het licht van de kermis der ijdelheden op sociale media. Zijn al die selfies een gesublimeerde vorm van amor sui of maskeren zij juist het tegendeel? (Voor)lezen dit essay. Omdat ze het waard zijn.

2. Haemin Sunim: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt - Rust vinden in een drukke wereld

Meulenhoff Boekerij, €15

'Jij bent al heel erg mindful.' Ik weet nog steeds niet of het nou een compliment was of niet, maar de collega die dit tegen me zei, snoerde me in ieder geval de mond, net op het moment dat mijn innerlijk verzet zich hevig roerde. Mindfulnesscursussen op de werkvloer?

'Kunnen we niet gewoon aan het werk gaan?' De boeddhistische monnik Sunim verkocht al meer dan drie miljoen exemplaren van dit werk (dixit de uitgever), dat ons moet helpen rust te vinden in de moderne hectiek. Mindfulness vindt haar oorsprong in de boeddhistische traditie en richt zich op aandacht, op het hier en nu, op opmerkzaamheid zonder oordelen en acceptatie van wat er is. Mooi. Ik accepteer dat dit boek er is, ik oordeel niet, maar in het hier en nu heb ik even geen tijd om het te lezen. Wat een rust.

3. Nathan Vos: Man o man

Nijgh & Van Ditmar, €21,50

Uit wat ik schreef bij het vorige boek zou u kunnen opmaken dat ik een man ben die niet geholpen wil worden. Daar zijn er meer van en dat kan soms ernstige gevolgen hebben. Nathan Vos, hoofdredacteur van het tijdschrift Zin, verloor in 2015 zijn jongere broer David door zelfdoding. Na longkanker en hart- en vaatziekten is zelfdoding doodsoorzaak nummer twee bij mensen onder de 60. Twee keer zoveel mannen als vrouwen. Mannen willen niet geholpen worden, als ze al durven erkennen dat het niet goed gaat. Vos schreef een boek dat staccato opent met de gebeurtenissen rondom de zelfgekozen dood van zijn broer en vervolgt met een zoektocht naar hoe David Vos daar belandde waar niemand wil zijn. Daarnaast interviewde Nathan ook de nabestaanden van elf andere mannen die uit het leven stapten. Ik adviseer u eerst de vorige twee (ja, toch allebei) boeken te lezen om steviger in uw schoenen te staan, want man o man wat een verdriet.

Meer over