Nieuws

IJzel en spekgladde wegen: code oranje voor Friesland, Groningen en Drenthe

Het KNMI heeft voor het noorden en oosten van Nederland code oranje afgegeven vanwege gladheid op de wegen. In Friesland, Groningen en Drenthe komt ijzel voor. In de loop van de ochtend zal de gladheid verdwijnen, verwacht het weerinstituut.

Pepijn de Lange
GROU - Een auto is door de gladheid in de sloot beland. Het KNMI heeft voor het noorden en oosten van het land code oranje afgegeven vanwege de gladheid door ijzel.  Beeld ANP /  ANP
GROU - Een auto is door de gladheid in de sloot beland. Het KNMI heeft voor het noorden en oosten van het land code oranje afgegeven vanwege de gladheid door ijzel.Beeld ANP / ANP

Lokale media maken melding van verschillende ongelukken op de spekgladde wegen. Tussen de Duitse grens en Groningen is de A7 dicht vanwege een ongeval, waarbij zes voertuigen betrokken waren. Veiligheidsregio’s roepen op alleen de weg op te gaan als dat echt nodig is.

Zondagavond had het KNMI al voor de gladheid gewaarschuwd. Door de combinatie van motregen en een koude ondergrond kan op de wegen ijzel ontstaan: een dun laagje ijs dat autowegen en fietspaden plaatselijk spekglad kan maken.

Sinds maandagmorgen geldt in de provincies Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel al code geel. In de nacht van zondag op maandag gold er ook code geel voor Noord-Holland en Gelderland, maar die waarschuwing is maandagochtend vroeg opgeheven. In Zuid-Holland geldt vanwege dichte mist code geel.

Het KNMI gebruikt de waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. Code oranje betekent dat de kans op extreem weer minimaal 60 procent is. Het KNMI zet deze waarschuwing onder meer in als er ‘op uitgebreide schaal’ sprake is van ijzel, bevriezing of hevige sneeuwval. Als de weersomstandigheden een grote impact op de samenleving dreigen te hebben, geeft het KNMI code rood af.

Dit jaar gaf het KNMI negen keer code oranje af en drie keer code rood. De laatste keer dat het weerinstituut deze zwaarste weerwaarschuwing inzette, was tijdens de watersnood in Limburg van afgelopen zomer.

Meer over