IJsvereniging Ede nodigt vluchtelingen uit

De Edese IJsvereniging heeft een groep vluchtelingen uitgenodigd om te komen schaatsen. De vereniging reageert daarmee op een afgeblazen zwemuitje voor de groep. Die zou komen zwemmen in een zwembad in de plaats, maar dat werd op het laatste moment afgeblazen.

Asielzoekers nemen deel aan een Hollandse Koek-en-Zopie schaatsmiddag in De Uithof. Zij leren de eerste beginselen van het schaatsen. Beeld anp
Asielzoekers nemen deel aan een Hollandse Koek-en-Zopie schaatsmiddag in De Uithof. Zij leren de eerste beginselen van het schaatsen.Beeld anp

Waarom dat is gebeurd, is niet duidelijk, maar volgens de Gelderlander zou het te maken kunnen hebben met een ingezonden brief in een huis-aan-huisblad. Daarin wordt gesuggereerd dat als de vluchtelingen gratis mogen zwemmen er 'ongeregeldheden als in Geldermalsen'' kunnen komen.

Burgemeester Cees van der Knaap spreekt van een mooi initiatief van Edese IJsvereniging. 'Hulde!', twittert hij. De voorzitter van de ijsvereniging vindt het heel sneu dat het zwemmen is afgezegd. 'Wij bieden ze graag een leuke middag aan', aldus Jan Vellinga.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

Sleutel

Eerder op de dag liet Van der Knaap zich ook al uit over de kwestie op Twitter. 'COA blaast kerstzwemmen vluchtelingen in Ede af na brief. Belachelijk, een mooi initiatief wordt zo teniet gedaan!' en 'Ik wist van niets, jammer dat ik sleutel van de Peppel niet heb. Zal met COA contact opnemen over een andere datum.'

Even later liet hij weten dat er volgende week met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers wordt overlegd over een nieuwe datum voor de zwempartij. Het COA was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over