IJsselmeerziekenhuizen maakt als eerste ziekenhuis tarieven bekend

Als eerste ziekenhuis heeft IJsselmeerziekenhuizen van ondernemer Loek Winter zijn tarieven bekendgemaakt. Uit de tarieven blijkt dat er grote verschillen zijn in de prijs die de verschillende verzekeraars ontvangen. Zilveren Kruis is het goedkoopste uit, en is 25 procent minder kwijt dan VGZ.

Het Zuiderzee ziekenhuis in Lelystad. Beeld ANP
Het Zuiderzee ziekenhuis in Lelystad.Beeld ANP

Zo varieert de prijs van een 'zeer uitgebreide operatie bij borstkanker' van 6.221,48 euro voor Zilveren Kruis tot 12.263,51 euro voor VGZ. En het aanbrengen van gips of een andere spalker bij heupoperatie kost Zilveren Kruis 449,84 euro, terwijl Menzis voor dezelfde actie een rekening krijgt van 1361,35 euro.

Uit de lijst blijkt dat Zilveren Kruis veruit de gunstigste tarieven heeft bedongen. Voor een lijst van 426 willekeurige ingrepen waarover geheel vrij mocht worden onderhandeld (het B-segment) blijkt Neerlands grootste verzekeraar bij elkaar een prijs van 1,395 miljoen te hebben afgesproken (elke ingreep één keer). De op één na grootste verzekeraar CZ betaalt al 9 procent meer, Multizorg 17 procent, Menzis 19 procent, het kleine DSW 23 procent en VGZ zelfs 25 procent meer.
Dat heeft niet alleen te maken met de omvang van de verzekeraar.

Verzekeraars zijn zeer regionaal georiénteerd, vooral omdat de meeste nog voortkomen uit het ziekenfondssysteem. Zo is Zilveren Kruis de grootste verzekeraar in Flevoland, en VGZ is maar een kleintje.
Vóór de zomer krijgen alle verzekeraars de nieuwe tarievenlijst van de ziekenhuizen, als start van het onderhandelingsseizoen. 'Voor de ziekenhuizen die voor ons van belang zijn, analyseren we die nauwkeurig', zegt een woordvoerder van VGZ. 'Als er tarieven zijn die veel hoger liggen dan bij andere ziekenhuizen, dan gaan we daar natuurlijk over praten.' Maar VGZ heeft niet zo veel belang in Flevoland. 'Als het zou gaan om een ziekenhuis in Alkmaar, zouden we er veel meer werk van maken.'

Voor patiënten nauwelijks interessant

Tarieven van ziekenhuizen zijn nog altijd grotendeels vertrouwelijke informatie. Enkele maanden geleden was het een verzekeraar die voor het eerst brak met die omerta voor ziekenhuistarieven. CZ maakte bekend welke tarieven ze betaalt bij de verschillende ziekenhuizen. Daarbij ging het alleen om tarieven lager dan het eigen risico, tarieven dus die geheel voor rekening van de patiënt zelf kunnen zijn. Daaruit bleek al dat het voor sommige ingrepen de moeite kan lonen naar aan ander ziekenhuis te gaan. Veel verzekeraars hebben al gezegd binnenkort ook tarieven te publiceren.

De tariefonthullingen van de IJsselmeerziekenhuizen zijn voor de patiënten nauwelijks interessant. Ze zijn dat wel voor de verzekeraars, en voor ziekenhuizen. Die kunnen aan de hand van deze lijst zien of ze goed hebben onderhandeld, omdat ze hun prijzen nu kunnen vergelijken met die welke de IJsselmeerziekenhuizen hebben gepubliceerd.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over