IJsland sleept Britse supermarkt Iceland voor de rechter

IJsland wil zijn naam terug. IJslanders accepteren niet langer dat een Britse supermarktketen in de EU het exclusieve recht op de naam Iceland heeft, in plaats van het land zelf. Een rechtszaak bij het Europese Intellectuele Eigendomsbureau moet daar verandering in brengen.

Lisa van der Velden
'Supermarktketen Iceland had naar eigen zeggen gehoopt het naamgeschil buiten de rechtbank te houden, maar het Britse bedrijf lijkt het langslepende conflict zelf ook graag aan te wakkeren.' Beeld reuters
'Supermarktketen Iceland had naar eigen zeggen gehoopt het naamgeschil buiten de rechtbank te houden, maar het Britse bedrijf lijkt het langslepende conflict zelf ook graag aan te wakkeren.'Beeld reuters

De IJslandse regering vond het toch al vervelend, dat een Britse supermarktketen binnen Europa het alleenrecht op de naam Iceland heeft. Maar nu dit bedrijf ook nog échte IJslandse bedrijven dwarszit spant het land een rechtszaak aan.

Volgens een persverklaring van de IJslandse regering sleept het Britse bedrijf steeds op 'agressieve wijze' IJslandse bedrijven die het woord 'Iceland' gebruiken voor de rechter. 'Zelfs wanneer de producten en diensten van deze bedrijfjes helemaal geen concurrentie voor hen vormen.'

Het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EU IPO) heeft ooit bepaald dat de Britse keten het exclusieve recht op de naam Iceland heeft, maar IJsland vindt dat deze uitspraak nu moet worden herzien.

Het Britse supermarktbedrijf zegt de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. 'Klanten weten heus wel of ze een product van ons of van 'het vulkanische eiland' kopen', aldus een woordvoerder van het bedrijf tegen de Britse krant The Guardian. Iceland Foods bestaat nu 46 jaar, en heeft inmiddels 800 Britse vestigingen en meer dan 23 duizend werknemers.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Domeinnamen

Dat sommige bedrijven wat betreft territoriumdrift niet voor werkelijke territoria onderdoen bleek eerder ook al uit rechtszaken over regionale gebieden. Toen '.patagonia' plots door het gelijknamige outdoorbedrijf werd geconfisqueerd kwamen de Zuid-Amerikaanse landen waarin Patagonië ligt in opstand, net als Brazilië en Peru deden met Amazon. Volgens die landen hebben de landen waarin het Amazonegebied ligt het meeste recht op webadres .amazon, en dus niet het bekende internetbedrijf. De zaak loopt nog steeds.

Dat dergelijke conflicten behalve hoog kunnen oplopen ook lang kunnen duren bewees de rechtszaak tussen de Navajo-indianen en modebedrijf Urban Outfitters, die deze week na vijf jaar procederen een schikking troffen. Dat de Amerikaanse retailer het oranje printje op hun ondergoed 'Navajo' doopte viel in slechte aarde bij de grootste indianenstam in de Verenigde Staten. 'Wat Urban Outfitters doet bewijst dat kolonisatie nog steeds bestaat', zei een van de indianen in augustus tegen Vice. 'Dit is intellectuele kolonisatie.' Details over de schikking zijn onbekend, maar volgens de Navajo's moeten bedrijven voortaan toestemming vragen voor het gebruik van hun naam.

Supermarktketen Iceland had naar eigen zeggen gehoopt het naamgeschil buiten de rechtbank te houden, maar het Britse bedrijf lijkt het langslepende conflict zelf ook graag aan te wakkeren. Zo wordt op hun website fijntjes vermeld dat het échte IJsland een unieke Britse winkelketen is, niet te verwarren met een Vikinglandje aan de rand van de poolcirkel. En o ja, die walvisvangst van dat kleine landje, zo staat er op de website, daar zijn wij het helemaal niet mee eens.

Meer over