IJdelheid is een slechte raadgever

Zoals zo veel jongeren wil je op tv. Alleen: als weldenkend mens wil je dat niet via een vluchtige talentenjacht, maar na een echte opleiding met zendtijdperspectief. Je stapt in de wereld die BNN University heet.

HARO KRAAK

Als enige omroep van Nederland heeft BNN een talentenklas: een poel waaruit zij gretig vissen. Potentiële tv-sterren worden door de omroep ingelijfd en de beste filmpjes van de studenten komen op 101.tv, BNN's digitale kanaal. Workshops regie, cameravoering, montage, interview, presentatie en improvisatie vormen het theoretische deel van het traject. Voor de rest geldt: doen, fouten maken en nog een keer doen. Volgens BNN kun je namelijk iemand vormen tot televisiemaker. Toch is het aantal presentatoren dat na de opleiding een BNN-gezicht werd, op één hand te tellen. Zoals Tim Hofman, sinds dit jaar verslaggever van Spuiten en Slikken, en eerder Filemon Wesselink. En Dennis Storm, van programma's als Proefkonijnen en 3 op reis.

Hoe word je volgens BNN dan die succesvolle mediamaker? Een handleiding in vijf lessen.

1

Doe het niet voor de roem

Ze zouden beter moeten weten, toch melden zich elk jaar honderden jongens en meisjes aan voor de University met geen duidelijker doel dan in de spotlights staan. Zo moet het dus niet. Het doel is: goede televisie maken. Beroemd worden is een bijproduct. Ernaar streven staat bekend als oppervlakkig. 'Veel mensen denken dat dit de snelste weg naar roem is', zegt Jorn van Hoorn, eindredacteur van 101.tv en begeleider van de opleiding. 'Ze halen hun neus op voor een lokale omroep, terwijl juist dat een goede leerschool is. Die mensen proberen we er op de selectiedag uit te filteren.'

2

Hoed je voor incrowdgrappen

Een van de grootste valkuilen voor de jeugdige televisiemaker schuilt in inside jokes. Je ziet het af en toe op tv: presentator en geluidsman hebben de grootste lol - hij grijpt lachend naar de microfoonhengel - maar jij ligt niet bepaald dubbel. In een klasje is dat risico nog groter omdat de studenten elkaar kennen en elkaars werk beoordelen. En om je vrienden lach je het hardst. Gelukkig hebben ze bij BNN een strenge buitenstaander, bijvoorbeeld een redacteur van een ander programma, om de studenten op hun gebreken te wijzen. Die zegt: het doel is de kijker te vermaken, niet jezelf. Als je als verslaggever terugkomt van de rode loper moet je een paar scherpe interviews afleveren en geen stoere verhalen. Dan herinneren de studenten zich weer dat zij ook voor de tv zaten en 'pannekoek!' riepen naar de interviewer die het te veel naar zijn zin had met die blonde actrice.

3

Kweek een olifantenhuid

Toegegeven, in elk beroep moet je tegen kritiek kunnen, maar in de tv-wereld wordt je werk pas echt onder een vergrootglas gelegd. Klassikaal word je daarom af en toe flink afgebrand, maar dan wel volgens de 'sandwichmethode': eerst iets positiefs, vervolgens het harde commentaar en dan een aardige uitsmijter. 'Het is niet om te pesten', zegt Van Hoorn. 'Maar als je de interne kritiek niet aan kan, zullen de reacties van de buitenwereld je echt tegenvallen.' Toen Tim Hofman na een uitzending van FC Gay, over homofobie in het voetbal, zijn eerste doodsbedreiging via Twitter kreeg, schrok hij daar wel even van. En ook dikke koe genoemd worden in de anonieme commentaren bij een filmpje hoort bij de risico's van het mediavak.

4

Verleg je grenzen

Een goede presentator moet snel kunnen schakelen, gevat reageren en ook nog eens het lef hebben om soms net te ver te gaan. Maar zelfs dat kun je leren. Met improvisatiespelletjes trainen de studenten zichzelf in hun scherpte. Maak van deze drie woorden in een minuut een leuk tv-format. Of ga het podium op en doe wat leuks. Als je een goed onderwerp bedacht hebt, moet er altijd een draai aan te geven zijn. Want recht-door-zee-tv, dat maken ze wel bij de NOS. Bij een item over doping, moet je eigenlijk zelf doping nemen. Maar ja, de Jakhalzen waren je al voor, dus weet je wat jij gaat doen? Varkensballen eten, daar schiet je testosteron van omhoog!

5

Probeer niet typisch BNN te zijn

BNN is meer dan varkensballen eten. Als je denkt dat je met een jeugd vol belletje lellen en tuintje besluipen de juiste bagage hebt om op tv te komen, heb je het mis. Alles wat eerder gemaakt is, hoeft niet herhaald te worden. Wees eigenzinnig en probeer niet in een keurslijf te passen. En probeer al helemaal niet iemand te imiteren. 'Je hoort het meteen als iemand een stemmetje of een typetje doet', zegt Van Hoorn. 'Soms heb je het idee dat mensen uren voor de spiegel hebben gestaan om Valerio of Dennis na te kunnen doen. Daar zijn we niet naar op zoek.'

Tweemaal per jaar start een kosteloos opleidingstraject, voor tv en voor radio. In mei start de tv-opleiding weer. Tot 18 april kun je je aanmelden op bnnuniversity.bnn.nl.

undefined

Meer over