IJdelheid dichters duur betaald

Een nominatie voor dichter van het jaar, een persoonlijke uitnodiging om te komen voordragen uit eigen werk op 'de grootste bijeenkomst van dichters' in Washington....

Van onze verslaggever Pablo Cabenda

Een gezond mens valt bijkans flauw van het eerbetoon dat de International Library of Poetry (ILP) aan onbekend dichttalent toezwaait. Nederlandse en Vlaamse amateurdichters, die hun werk op het internet zetten, kregen onlangs dan ook de verrassing van hun leven toen ze het veelbelovende e-mailtje van het Amerikaanse genootschap ontvingen. En als ze dan niet meteen werden uitverkoren tot dichter van het jaar konden ze wel worden opgenomen in de bloemlezing van de ILP.

Er is echter een kleine bijkomstigheid. Grote dichters in spe moeten wel eerst even 50 dollar neertellen. Je mag dan nog zoveel dynamische flair in je pen hebben, zonder geld kom je niet in de dichtbundel van de club.

Zo'n poëziebloemlezing telt 600 pagina's. Op elke pagina staan ongeveer zes gedichten. Met 50 dollar voor elk gedicht komt dat neer op 180.000 euro per bundel. De opbrengst voor de deelnemende dichters is nihil, want de bundel is niet in de winkels te koop.

Wie desondanks volhardt en naar de bijeenkomst in Washington DC gaat, komt daar tot de ontdekking dat ook alle 4000 andere genodigden genomineerd zijn voor de titel dichter van het jaar. Bij de bijeenkomst in 2000 liet elke gevleide deelnemer 595 dollar uit zijn zak kloppen, exclusief reis- en verblijfskosten. Opbrengst voor de organisatie ruim 2 miljoen dollar.

De International Library of Poetry is gewoon een clubje zwendelaars. Iets wat in Amerika, waar de ILP vandaan komt, al sinds de jaren negentig bekend was. Toen al werd de ILP door de televisiezender ABC ontmaskerd toen de leerlingen van een basisschool hun gedichtjes opstuurden. De hele tweede klas van de Thomas Jefferson Elementary School bleek verbaal hoogbegaafd.

Nieuw is dat de ILP de bakens heeft verzet naar Nederland en Vlaanderen. Door het wereldwijde netwerk van internet is het een koud kunstje de sites af te struinen naar dichttalent.

Bart FM Droog van de internetsite van het dichtersgezelschap Epibreren trok aan de bel nadat hij een e-mailtje kreeg van een amateurdichter die het zaakje niet vertrouwde. Intussen blijkt de ILP ook actief in Engeland, India, Australië en Hong Kong. Helaas helpt aan de praktijken weinig anders dan een gezonde dosis scepsis. De praktijken van de ILP vallen gewoon binnen de Amerikaanse wet.

Meer over