IFFR geopend: cinema is van wereldbelang

Het Rotterdamse filmfestival IFFR is woensdagavond geopend met de film 38 Témoins van Lucas Belvaux. Voorafgaand spraken directeur Rutger Wolfson, zakelijk directeur Janneke Staarink en Belvaux in de overvolle De Doelen.

Heleen van Lier
Rutger Wolfson. Beeld
Rutger Wolfson.

Wolfson stipte het belang aan van de verschillende Signals-programma's - waarin aandacht wordt gegeven voor opvallende trends en bijzondere facetten van film. Zo brengt Power Cut Middle East de Arabische lente naar de Rotterdamse winter en toont de andere, minder bekeken beelden van de Arabische volksrevoluties. 'Door de Arabische revolutie, die nog lang niet voorbij is, kunnen belangrijke films om evidente redenen niet worden vertoond in bijvoorbeeld Syrië. Daarom is het belangrijk dat ze hier wel een publiek hebben.'

Weinig zichtbaar

Ook het programma Hidden Histories is volgens Wolfson van internationaal belang. Het festival concentreert zich deze editie op de 'weinig zichtbare facetten van de Chinese film'. De speelfilms en documentaires uit dit deelprogramma hebben gemeen dat de makers ervan een beeld van het nieuwe China schetsen dat totaal afwijkt van dat uit de partijpropaganda, met onderwerpen als armoede, corruptie, ontworteling en wanbestuur.

Wolfson: 'Het wordt moeilijker en moeilijker om in China onafhankelijke films te laten zien, bijvoorbeeld over de oprukkende industrie in dat land.' Het programma The Mouth of Garbage, dat Braziliaanse horror- en pornofilms uit de jaren zeventig toont, noemt Wolfson 'meer dan entertainment'. Cinema was toen en nu ook een manier om kritiek op de samenleving of de regering te uiten.

'De verschillende programma's helpen ons om de wereld te zien. Maar tegenwoordig helpt cinema ook mee de realiteit te construeren. Het is zo geïntegreerd in onze beleving dat het zich vermengt met de realiteit', zei Wolfson. Vandaar het programma For Real, waarin cinema naar de straat wordt gewacht.

Industrie

'IFFR is meer dan filmmakers die een groot enthousiast publiek ontmoeten, Rotterdam speelt ook een belangrijke rol in de internationale filmindustrie', zei Janneke Staarink, zakelijk directeur van het IFFR, gisteravond. 'De helft van de aanwezigen komt om te genieten van de films, de andere helft is industrie', aldus Staarink. Zij stipte het belang aan van het filmfestival bij de totstandkoming van een film. 'Ze worden er niet alleen vertoond voor een groot publiek, maar zijn ook belangrijk als ontmoetingsplaats om financiering voor een script te krijgen, bijvoorbeeld op de Cinemart.'

Het IFFR kan volgens Staarink de filmmakers alleen ondersteunen als het zelf ook ondersteund wordt, wat in een tijd van bezuinigen steeds moeilijker wordt. Er zijn hierom twee nieuwe sponsors, Hivos en SNS Reaal, aangetrokken, maar er zijn daarnaast ook andere initiatieven ondernomen om aan geld te komen. Zo heeft het IFFR mensen telefonisch benaderd. 'Dat heeft u vast wel gemerkt', zei Starink, waarop er gegniffel uit de zaal kwam. Maar de actie heeft wel zijn vruchten afgeworpen: er is 32000 euro opgehaald. Sinds deze week is er een grote donatieknop op de website en komend jaar komt er een grote giftenactie, waarbij mensen zelf een film naar keuze kunnen adopteren om te ondersteunen.

Meer over