Iets verderop, andere wereld

Even The Wendover Times gehaald in Wendover, Nevada. Je moet er vanaf Salt Lake City 114 mijl voor rijden, over een kaarsrechte streep asfalt, dwars door de Grote Zoutmeer Woestijn, maar dan ben je ook ergens....

Meteen over de `State Line' neemt het leven andere vormen aan. Utah, de mormonenstaat, is drooggelegd. Er mag niet zoveel. In Nevada, op ruim anderhalf uur rijden van Temple Square in Salt Lake, mag veel, zo niet alles.

Bier kost een dollar per glas, pijproken is toegestaan, in de bar zijn horizontale speelmachines verwerkt, de barkeeper heeft een paardenstaart, op het menu staat de Graveyard Special, de tweemansband speelt Hey, Good Lookin' van Hank Williams.

Wendover, Nevada, daar waar de zoutwoestijn ophoudt en de Pilot Mountains beginnen. Het horloge moet een uur teruggezet worden, we stappen van de Mountain Time Zone over in de Pacific Time Zone. Verderop liggen de Bonneville Salt Flats, waar in augustus met raketauto's over het zout naar de geluidsgrens wordt gereden.

We kunnen in Wendover kiezen uit diverse casino's: de Peppermill, de Red Garter met zijn `Winnerfest' of de Rainbow, dat `best slots, best paychecks' belooft. In de etablissementen hangt een wat vreugdeloze sfeer. Te dikke Amerikanen, sigaretten en beker voor munten bij de hand, werpen geld in slot-machines. Af en toe gooien de machines wat terug.

The Wendover Times, de `1 Newspaper of Wendover', biedt vrolijker kost. Voorpaginanieuws: Heather Stewart is Miss Wendover 2002 geworden. Een pagina verder spoort een advertentie ons aan toch vooral vandaag een gasmasker te kopen: `A Prepared America is a Safe America!'.

Er is, meldt de tekst, een 100 procent kans dat de VS opnieuw slachtoffer zullen worden van een actie van terroristen. Dat zal best, maar Wendover, Nevada?

Hoewel. The Times meldt dat Osama bin Laden al meer dan twintig maal gesignaleerd is in en rond Salt Lake City. De terroristenleider heeft een drankje gekocht in The Big Gulp en bezit kaartjes voor het kunstschaatsen.

Weg uit Wendover, net terug in Utah, op de Interstate 80 door het Grote Zoutmeer, passeren we het Nevada Crossing Hotel met zijn DeLue Rooms. `Welcome Olympic Travellers', meldt het bord op de parkeerplaats.

Meer over