Ierse rebellie herdacht met militair vertoon

Paaszondag wordt in Dublin voor het eerst in 36 jaar weer een militaire parade gehouden. Hiermee wordt herdacht dat 90 jaar geleden op paasmaandag de Ierse rebellie tegen de Britse overheersers begon....

Van onze correspondent

De paasopstand wordt als het keerpunt in de Ierse geschiedenis gezien. De geweldloze parlementaire weg naar onafhankelijkheid die de nationalisten bewandelden, werd verruild voor de militaire weg van de republikeinen. In totaal verloren bij de opstand 64 rebellen het leven naast tweehonderd burgers en 132 politiemensen. De vijftien leiders van de opstand werden later geëxecuteerd. Twee jaar later won Sinn Féin de verkiezingen en begon de burgeroorlog.

De laatste herdenking van de opstand vond plaats in 1966. Dat de regering nu ineens heeft besloten tot een grootschalige negentigjarige herdenking heeft bij veel Ieren achterdocht opgewekt. De oppositiepartijen Sinn Féin en Fine Gael hebben de Ierse premier Bertie Ahern ervan beschuldigd politieke munt te willen slaan uit deze heldendaad in de Ierse geschiedenis door zijn eigen politieke partij Fianna Fáil als initiatiefnemer van de herdenking naar voren te schuiven. Alle drie de Ierse partijen hebben hun wortels in de burgeroorlog.

Maar Ahern vindt juist dat er een gepast moment is voor een herdenking nu Sinn Féin aan het politieke proces in Noord-Ierland meedoet en de IRA de wapens heeft vernietigd. De Ierse troepen die jarenlang langs de grens met Noord-Ierland gelegerd waren, hebben weer de gelegenheid te paraderen door Dublin – langs het General Post Office dat in 1916 het hoofdkwartier was van de opstandelingen – nu de burgeroorlog in het noorden beëindigd lijkt.

Meer over