Ierse premier Ahern neemt ontslag

De Ierse premier Bertie Ahern treedt af omdat hij in het geheim meer dan honderdduizend euro aannam van zakenlieden.

Van onze buitenlandredactie

Ahern is al elf jaar premier en is 31 jaar lang lid geweest van het Ierse parlement. Sinds de ontdekking is zijn positie steeds zwakker geworden. De oppositie drong reeds geruime tijd aan op zijn aftreden. Als verdediging voor het feit dat hij heeft gezwegen over de schenkingen heeft Ahern aangevoerd dat hij destijds vanwege een scheiding krap bij kas zat. De premier, die indertijd geen bankrekening had, noemt de transacties ‘complex’ maar niet onwettig.

‘Na reflectie op de noodzaak dat het werk van mijn collega’s niet mag worden afgeleid door de constante publiciteit rond het tribunaal, heb ik uit vrije wil besloten een datum voor mijn aftreden te noemen’, zei Ahern woensdag. ‘Ik weet zelf zeker, met heel mijn hart, dat ik niets fout heb gedaan.’

De premier is uitvoerig geprezen voor zijn samenwerking met de toenmalige Britse premier Tony Blair en Amerikaanse president Bill Clinton en het vredesproces dat zij met zijn drieën mogelijk hebben gemaakt. Zijn populairiteit ging echter achteruit toen de bloeiende Ierse economie stagneerde, en werd nog minder na de onthullingen omtrent zijn persoonlijke financiële situatie.

De verwachting is dat minister van Financiën Brian Cowen de nieuwe premier van Ierland wordt.

Meer over