Ierse politie pakt IRA-dissidenten op

De Ierse politie, de Garda Siochana, heeft woensdagnacht tien mannen gearresteerd die ervan worden verdacht lid te zijn van de Real IRA, de dissidente republikeinse terreurgroep....

Onder de tien gearresteerden zijn twee jongens van veertien jaar. De arrestaties vonden plaats toen de politie in het plaatsje Naul, ten noorden van Dublin, een ondergrondse schietbaan aantrof, die was ingericht in de voormalige wijnkelder van een afgebroken huis. In de kelder werden ook wapens en munitie gevonden.

De aanhoudingen en wapenvondst vonden plaats op een moment dat de Noord-Ierse en Ierse politie een verhoogde activiteit constateren van groeperingen die zich van de IRA hebben afgescheiden, uit onvrede met de gevolgde koers van onderhandelingen. Volgens Ronnie Flanagan van de Royal Ulster Constabulary bereiden Real IRA, Continuity IRA en dissidente IRA-leden samen aanslagen in Noord-Ierland voor.

Daarmee zouden ze het toch al in moeilijkheden verkerende vredesproces een slag willen toedienen. Onder leiding van de Amerikaanse ex-senator Mitchell wordt sinds begin september overleg gevoerd tussen de verschillende Noord-Ierse politieke partijen, over een oplossing van de patstelling rond de implementatie van het Goede Vrijdag-akkoord.

De afgelopen twee weken vonden de besprekingen plaats in Londen, om de druk van pers en achterban op de onderhandelaars te verminderen. Maar tot resultaten lijkt dat niet te hebben geleid. Republikeinen en unionisten hebben nog steeds geen oplossing kunnen vinden voor het probleem van het inleveren van wapens door de IRA.

De unionisten van partijleider en premier David Trimble willen geen regering vormen met ministers van Sinn Fein voor de IRA is begonnen met het inleveren van wapens. De IRA wil het ontwapenen pas overwegen als ministers van Sinn Fein in de regering zijn opgenomen. Sinn Fein-leider Adams leek donderdag in New York de hoop te hebben opgegeven. Tijdens een fondsenwervingsdiner, waarvoor duizend Iers-Amerikaanse Sinn Fein-aanhangers elk vijfhonderd dollar betaalden, zei Adams bang te zijn dat Mitchells poging op punt van mislukken staat, 'omdat de unionisten onverbiddelijk en dogmatisch vasthouden aan hun mening'.

Uit kringen rond Mitchell kwam eerder al het bericht dat de Amerikaan zou overwegen zijn pogingen op te geven als niet voor het eind van deze maand overeenstemming is bereikt. Mislukt Mitchells missie, dan is de toekomst van het vredesproces uiterst onzeker.

Meer over