Ieren straffen coalitie keihard af

'Het land kan niets meer lenen. We zitten er tot onze nek in.' Enda Kenny, winnaar van de Ierse verkiezingen, belooft openheid van zaken over 'de omvang van de puinhoop'.

Gert-Jan van Teeffelen

LONDEN - Ierland gaat in Europa lobbyen voor een lager rentepercentage op de 85 miljard euro aan noodleningen voor de republiek. Het reddingsplan is 'slecht voor Ierland', en betekent 'een uitdaging die eenvoudigweg te zwaar is'.


Dit zei Enda Kenny zondag, de man die vrijwel zeker de volgende premier van Ierland wordt. De partij van de 59-jarige ex-onderwijzer, Fine Gael, heeft de Ierse parlementsverkiezingen van afgelopen vrijdag overtuigend gewonnen.


Kenny zegt 'bewegingsruimte' te zien voor eventuele concessies van de EU en het IMF. Ook beloofde hij de Ieren openheid van zaken. 'Het land kan niets meer lenen, de banken kunnen niets lenen. We zitten er tot onze nek in, en ik denk dat mensen oprecht de omvang van deze puinhoop uitgelegd moet worden.'


In politiek opzicht is de keuze van de Ieren niet erg avontuurlijk, aangezien zij opnieuw een centrum-rechtse regering krijgen. De uitslag is niettemin spectaculair, gezien het lot dat de vorige coalitiepartijen trof.


Veel Ierse kiezers gaan zwaar gebukt onder de gevolgen van een huizen- en bankencrisis, die - daarover is iedereen het eens - voor een belangrijk deel is te wijten aan wanbeleid van vertrekkend premier Brian Cowen en zijn voorganger Bertie Ahern.


Hun partij Fianna Fail, die 85 jaar een bijna-monopolie op de macht had, werd in veel districten weggevaagd en verloor tweederde van haar aanhang: van de 42 procent uit 2007 bleef 17 procent over.


De straf was nog harder voor de Groene Partij, die Cowen de afgelopen jaren in het zadel hield met haar zes zetels. De kleinste coalitiepartner verdwijnt helemaal uit het Ierse parlement, de Dail.


De stad Dublin viel grotendeels in handen van de centrumlinkse Labourpartij. In de dominante Ierse hoofdstad - goed voor 47 van de 166 zetels - haalde ex-regeringspartij Fianna Fail er slechts één, nog net geen totale vernedering. Alleen minister van Financiën Brian Lenihan slaagde erin zijn zetel te behouden.


Opvolger Fine Gael (36 procent van de stemmen) komt enkele zetels tekort om alleen te kunnen regeren. Naar verwachting zal net als in het verleden steun worden gezocht bij Labour. Ook kan met een onafhankelijke parlementariërs een pact worden gesloten. Over ruim een week, als de nieuwe dail bijeenkomt, moet een nieuwe regering zijn gevormd.


'Let's get Ireland working' was de slogan waarmee Enda Kenny de verkiezingen in ging. Zijn programma stond echter bol van de vaagheden, aangezien ook Fine Gael er niet aan ontsnapt de aangekondigde draconische bezuinigingen van het vorige kabinet door te zetten.


'Ik garandeer dat de nieuwe regering mensen niet lang in het ongewisse zal laten over wat er gaat gebeuren, of het nu goed of slecht nieuws is', zei Kenny. 'Paddy (een Ierse geuzennaam, red.) houdt van duidelijkheid.'


De Ierse werkloosheid nadert de 14 procent, het op één na slechtste cijfer in Europa. Alleen in Spanje, (ruim 20 procent) is dit hoger.


Meer over