Ieren enteren Katwijkse visser na lozen dode vis

Het Nederlands vissersschip Annelies Ilena is vrijdag door de Ierse marine geënterd en aan de ketting gelegd op verdenking van het overtreden van de Europese visserijregels. De vissers van de Katwijkse reder Parlevliet en Van der Plas hebben mogelijk dode horsmakrelen terug in zee gegooid, het verboden 'high grading', melden Ierse media.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JONATHAN WITTEMAN

AMSTERDAM - Vandaag vindt in de rechtbank van Donegal een hoorzitting plaats waar Parlevliet en Van der Plas te horen krijgen wat de aanklacht is. 'Althans, het gerucht gaat dat er maandag een hoorzitting is, we hebben nog niets officieels gehoord. We weten zelfs de aanklacht niet', zei directeur Diederik Parlevliet zondagmiddag, enkele uren voordat hij op het vliegtuig stapte naar Ierland.

De Ierse marine enterde de Annelies Ilena vrijdag in opdracht van de Ierse Sea Fisheries Protection Authority (SFPA). Dat gebeurde een kleine 200 kilometer uit de Donegalse kust, ten noorden van Ierland, waar de Annelies Ilena vist op voor de Afrikaanse markt bestemde horsmakrelen. Het 114 meter lange schip, een van de grootste vissersschepen ter wereld, ligt sinds vrijdagmiddag aan de ketting in het vissersdorp Killybegs. De Annelies Ilena is het dertiende schip dat de Ierse marine dit jaar heeft geënterd op verdenking van overtreding van de visserijregels.

Directeur Diederik Parlevliet ontkent dat zijn schip zich schuldig heeft gemaakt aan high grading. Daarbij gooien bemanningen prima eetbare, maar kleine vissen terug in zee omdat ze naar de smaak van de visrederij te weinig opleveren op de markt. De vissers kunnen dan nog een keer de netten uitgooien in de hoop grotere vis te vangen, zonder hun quota te overschrijden. SFPA-bestuurslid Susan Steele sprak in Ierse media haar zorg uit over schepen zoals de Annelies Ilena die 'op industriële schaal vis vangen in onze wateren'. Illegale visserijpraktijken zoals het wegkieperen van dode vissen heeft kwalijke gevolgen voor de Ierse visserijsector, aldus Steele.

'Ik zit er heel relaxed in', zegt Parlevliet. 'Als we iets fout hebben gedaan dan moet het iets miniscuuls zijn. Ik heb echt geen flauw idee wat dat zou kunnen zijn.' In maart kwam Parlevliet en Van der Plas ook al in opspraak toen Greenpeace het schip de Jan Maria ervan beschuldigde 1,5 miljoen kilo dode haring in de Noordzee te hebben geloosd. De milieuorganisatie baseerde zich op de schaduwboekhouding van de tweede stuurman van het schip. Een onderzoek van de Duitse visserij-inspectiedienst vond echter geen bewijs van high grading, bleek vorige maand.

undefined

Meer over