Iedereen weet: in metal is Ozzy God zelf

Wat weten we veel over Ozzy Osbourne, sinds we via MTV's 'real life soap' The Osbournes elke week bij hem op visite kunnen....

Verder is het uiteraard bij het oude gebleven: veel schreeuwspelletjes met het publiek ('I can't fucking hear you!'), dat natuurlijk ook weer vele tientallen liters water over zich heen krijgt.

Het was de hele dag zomers warm in het glooiende Goffertpark, dus zo'n plens water is lekker. Dat was destijds bij Black Sabbath (in december) wel anders. Maar Ozzy heeft geen boodschap aan jaargetijden. Hij is altijd dezelfde Ozzy, door metalfans op handen gedragen. Hij definieerde het genre met songs als Iron Man en War Pigs, die vanavond woordelijk worden meegebruld door het 20 duizend man sterke publiek.

Soms had je gewoonweg te doen met degenen die zich - in stijl - in zware, zwartlederen broeken en dikke spijkerkostuums met opnaaiemblemen hadden gehesen. Wat zullen ze gezweet hebben, vooral in de rode tent waarin één van de twee kleinere podia van het Ozzfest stond opgesteld. Op het heetst van de dag, toen de Nederlandse groep After Forever er speelde, kwam het zweet in hete damppluimen de tent uit.

Samen met het ook al Nederlandse Within Temptation vertegenwoordigde After Forever een opvallende, haast vergeten metalstroming: feërieke, melodieuze 'sprookjesmetal' met gebruik van keyboards. Een beetje gothic, maar ook erg gracieus.

Niet iedere metalhead is er van gecharmeerd, lijkt het. Echt dringen wordt het pas als de trash metal-dinosaurussen van Slayer het podium betreden, een uur later gevolgd door de meest innovatieve metalband van nu: Tool.

Als iemand over de hitte kan meepraten, dan is het Tool-zanger Maynard James Keenan wel. Van top tot teen beschilderd betreedt hij het hoofdpodium: zijn linkerhelft fel oranje, zijn rechterhelft grijs. Tegen de muisgrijze decorwand steekt alleen de oranje kant af en lijkt het net of er één helft van een doormidden gezaagde pop rondloopt. Maar de verf loopt uit. Langzaam zie je witte streepjes Keenan tevoorschijn komen.

De superlatieven over Tools daverende optreden gonzen over het terrein. Het werd ook wel tijd voor wat muzikaal vernuft, nadat de rest van de dag vooral heel veel vervormde, in distortion en fuzz ondergedompelde gitaarriffs over het terrein hadden geklonken, van de ene na de andere vertegenwoordiger van de mateloos populaire nu metal-stroming, die in bijvoorbeeld het Nederlandse Dread lock Pussy een heel behoorlijke vertegenwoordiger kent en in de Canadese meidenband Kittie een hilarisch slechte.

Ook daarover is iedereen het in Nijmegen wel eens (een jongen in Kittie-shirt wordt hardop uitgelachen door een passerende groep), net als over de metalwet dat Ozzy God zelve is. Toen Hij verscheen werden tienduizenden handen devoot ten hemel geheven. En pas toen Hij het wilde, daalden koele waterdruppels uit de hemel neder. Al kwamen ze dan uit de door Hemzelf bediende waterkanonnen.

Meer over