Iedereen voelt zich bekocht na boks-remise

Een grotere anti-climax was niet denkbaar. Voor het eerst in jaren was de vroegere bokstempel Madison Square Garden in New York het toneel van een bokspartij, waarin eveneens sinds lange tijd weer de onbetwiste wereldtitel in het zwaargewicht op het spel stond....

Evander Holyfield en Lennox Lewis kwamen er zaterdagnacht niet uit, al was laatstgenoemde Brit samen met duizenden toeschouwers en miljoenen kijkers van mening dat hij als winnaar uit de strijd was gekomen. Maar de ringrechters beslisten na twaalf ronden anders.

Holyfield blijft 's werelds beste van de boksbonden WBA en IBF, terwijl Lewis de WBC-gordel behoudt. Ze ontvingen respectievelijk twintig en tien miljoen dollar, en een rematch ligt voor de hand. Het is echter de vraag of het bekochte tv-publiek dan opnieuw vijftig dollar (honderd gulden) voor het gevecht zal neertellen.

Ook Lewis voelde zich bestolen. En niet ten onrechte. 'De hele avond heb ik hem met klappen opgejaagd', sprak de Brit met enige overdrijving. In werkelijkheid was hij het die het initiatief had genomen, die de aanval had beheerst maar die op cruciale momenten niet bij machte was (of niet durfde) door te stoten.

Lewis bleef 'schaken', zoals hij zijn tactiek vooraf had omschreven. Dat leidde tegen een onverzettelijke Holyfield, die Mike Tyson tweemaal (figuurlijk) van het lijf had gehouden, onherroepelijk tot een patstelling. De Amerikaan zelf kwam niet eens in de buurt van zijn eigen profetie: knock out in de derde ronde. De gelovige Holyfield had God naar eigen zeggen verkeerd begrepen.

Lewis achtervolgde Holyfield als een geobsedeerde ridder op zijn laatste kruistocht. Na enkele onfortuinlijke partijen, die hem nimmer het respect van een echte wereldkampioen opleverden, was hij erop gebrand zijn plekje in de bokshistorie te veroveren. Het valt nog maar te bezien of er überhaupt een herkansing zal komen.

Zelf wil Lewis dolgraag. Holyfield (36) sputterde ietwat tegen. Misschien over een maand of zes, mompelde hij, maar behoud van zijn sportieve nalatenschap lijkt na de waarschuwing belangrijker.

Hooguit in badinerende zin zal over de partij worden nagepraat. Holyfields gezwollen linkeroog en Lewis' bebloede neus en ooglid deden allerminst denken aan memorabele gevechten in Madison Square Garden, met de ontmoeting tussen Joe Frazier en Muhammed Ali in 1971 als klassieker.

In 1992 had voor het laatst een onbetwiste wereldtitel, geldig voor de drie voornaamste boksbonden, op het spel gestaan. Oude tijden leken terug te keren, en maanden eerder al was de sportarena uitverkocht. Op de zwarte markt ging de slechtste plaats voor 800 gulden van de hand.

Film-, muziek en televisiesterren schoven aan rond de ring, de eigenaren van de betaalzender telden hebzuchtig hun miljoenenwinst en de bokswereld glitterde als nooit tevoren. Totdat de twee gladiatoren elkaar bevochten en het volstrekt onacceptabele gebeurde: geen winnaar.

Meer over