Iedereen kent de duivel met zijn drietand

De duivel poetst zijn tanden, kijkt in de achteruitkijkspiegel van zijn auto of er geen resten tandpasta zijn achtergebleven en zegt: 'Ik spreek alleen maar Duits.'..

Van onze verslaggever

VASSIEUX-EN-VERCORS

De duivel heeft een visitekaartje. Daarop poseren mevrouw Senft en meneer Senft op een merkwaardig geconstrueerde fiets met op de achtergrond de Eiffeltoren.

Didi Senft is voor de vierde keer, in het spoor van de Tour de France, op weg naar het centrum van Parijs, Hij heeft zich geposteerd bij een rotspartij, ruim tachtig kilometer voor Valence. Mooi plekje voor de fotografen.

De duivel telt zijn zegeningen als hij donderdagmorgen voor de elfde keer deze Tour zijn benen in een rode legging stroopt. Maandag is zijn hangar, waarop een reuzeracefiets, op de Galibier in de sneeuwstorm omgewaaid.

'Ik dacht dat het afgelopen was, maar ik kon het gelukkig allemaal nog herstellen.'

De duivel is volgens zijn visitekaartje Velo-designer. Hij laat een foto zien waarop tientallen bizarre constructies te zien zijn. Op al zijn fietsen staat LUK. 'Dat is een bedrijf dat mijn benzinekosten vergoed.'

Op een andere foto staat een gigantische fiets. Aan beide wielen zitten dertig voetballen in plaats van banden. 'En die fiets rijdt nog ook.' De duivel is er twee jaar geleden mee naar het WK voetbal in Amerika geweest.

Didi Senft heeft dertig jaar lang alleen maar op de televisie naar de Tour de France kunnen kijken. Hij is geboren en getogen in wat vroeger de Deutsche Demokratische Republik was.

'Gelukkig woonde ik vlakbij West-Berlijn. Daardoor kon ik de Tour op de Westduitse televisie volgen.'

Nadat de Muur was gevallen, lag de weg naar de ronde van zijn dromen open. 'Maar de eerste twee jaar had ik daarvoor te weinig geld.' In 1992 was het zover en hij besloot er wat bijzonders van te maken.

'In Frankrijk wordt de laatste kilometer aangeduid met Flamme Rouge, in Duitsland heet dat Rote Teufelslappen. Zo kwam ik op dit idee. Iedereen denkt dat het te maken heeft met Chiappucci omdat het zijn bijnaam is. Maar dat viel toevallig samen.'

Als er donderdag wordt getoeterd door auto's die de rotspartij passeren, steekt Senft automatisch zijn hand op. Iedereen kent hem, iedereen vindt hem leuk. Op zijn hoedenpankje ligt een kartonnen bord met de tekst Sympathy for the devil.

De duivel wordt niet overal met sympathie ontvangen. 'Op het WK wielrennen in Colombia vorig jaar werd er nogal vijandig gedaan.' In een café in Duitama kreeg de verschijning van de duivel zelfs iets tragisch toen hij aan zijn staart werd getrokken, terwijl hij een dansje opvoerde.

De 83ste Tour de France is voor hem een speciale omdat zijn landgenoten van Telekom voorin rijden. Veel renners die vroeger Genossen waren, zijn prominent van de partij: Ullrich, Zabel, Heppner en Kummer, maar die is al afgestapt. 'Ik denk dat het met de ploeg zo goed gaat door Bjarne Riis. Die heeft een beetje Schwung in het team gebracht. Maar de Tour zal hij niet winnen. Ik gok op Berzin.'

De duivel hoopt donderdag nog een tweede keer in beeld te komen als de de Tour passeert. Hij heeft nog een ander plekje uitgedacht, zeventien kilometer voor de finish. Om vijf uur denkt de duivel met zijn drietand door het beeld te hollen. Godverdomme, het mislukt!

Meer over