Column

Iedereen is de laatste soldaat in zijn eigen leger

'A feel-good movie about suffering', zo omschrijft Erik Lieshout zijn film To Stay Alive: A Method, en met recht. Iggy Pop speelt een hoofdrol, Michel Houellebecq een belangrijke bijrol.

Arnon Grunberg
Michel Houellebecq (foto) speelt een belangrijke bijrol in de film To 'Stay Alive: A Method' van regisseur Erik Lieshout. Beeld epa
Michel Houellebecq (foto) speelt een belangrijke bijrol in de film To 'Stay Alive: A Method' van regisseur Erik Lieshout.Beeld epa

Waanzin is vrijheid, zoveel wordt duidelijk in deze verrukkelijke film, die het midden houdt tussen documentaire, pastiche en therapie. Gelukkig wordt de waanzin verder niet geromantiseerd.

Basis van de film is Houellebecqs handleiding hoe je in leven kunt blijven. De handleiding is, zoals vaker bij Houellebecq, niet gespeend van romantiek. Ook het larmoyante wordt niet geschuwd, desondanks is het een belangrijke tekst.

Er schuilt een les in deze film: het lijden is onvermijdelijk. In onze cultuur wil iedereen slachtoffer zijn - het slachtofferschap is verworden tot deugd - maar niemand wil waarlijk lijden.

Houellebecq schrijft dat we al dood zijn en dat we nu oog in oog staan met de onsterfelijkheid.

Oftewel, iedereen is de laatste soldaat in zijn eigen leger.

Meer over