Iedereen is bang van het ding waar ze vandaan komen en waar we naartoe gaan

Nicolette Kluijver, de presentatrice van het nieuwe RTL programma Sex Acadamy. Beeld anp
Nicolette Kluijver, de presentatrice van het nieuwe RTL programma Sex Acadamy.Beeld anp

Iedereen is bang van het ding waar ze vandaan komen en waar we naartoe gaan: de vagina en de dood.'

Marc-Marie Huijbregts was er één uit het legertje journalisten dat - John Cleese had net de hoofdstad verlaten - de aanval opende op Lena Dunham, de vrouw achter de hitserie Girls. Ze was in Amsterdam ter promotie van haar boek, dat volgens Marc-Marie nogal 'vagina driven' was. DWDD had hem een camera gegeven en toonde een fragment van hun gesprek. Op de DWDD-site was de hele stadswandeling te zien; een verrassend soepele en oprechte ontmoeting, het nakijken waard.

Het ongemak met seks kwam tijdens die wandeling door de Amsterdamse binnenstad toevallig goed tot uiting: om onduidelijke redenen riepen tweemaal voorbijgangers Dunham toe: 'Fuck her in her pussy.' En toen moest ze de valselijke beschuldiging (van conservatieve zijde) van kindermisbruik in de VS nog ondergaan.

In haar boek beschrijft Dunham hoe ze seks had gehad en erover vertelde aan een vriendin, die zei: 'Schat, je bent waarschijnlijk verkracht.' Bij de BBC werd ze onlangs gevraagd details van die verkrachting te vertellen, maar dat had ze geweigerd. Ze had er juist over geschreven om er niet meer over te hoeven vertellen.

Seks en tv, het blijft een gespannen relatie. 'Mannenzender' RTL 5 begon maandag aan Sex Academy, 'de leukste school van Nederland', aldus presentatrice Nicolette Kluijver. Zes stellen die kampten met een ingedut seksleven kregen les van de onvermijdelijke seksjuf Goedele Liekens. De kandidaten werden voorgesteld: 'Hun seksleven is in een sleur terecht gekomen en kan wel een goede beurt gebruiken.'

De overstap van Kluijver van BNN naar RTL leek even een fase van volwassenwording in te luiden. Maar de presentatie die ze bij haar nieuwe werkgever laat zien, heeft letterlijk en figuurlijk weinig om het lijf. Na het naakt daten in Adam zoekt Eva en nu weer Sex Academy vraag je je af wat haar precies bewoog om van werkgever te veranderen.

Het programma toverde uit onbekende bron wat cijfers tevoorschijn, waaruit zou blijken dat heel Nederland is opgedroogd: stellen doen 'het' gemiddeld 1,3 keer per week, maar ze willen vaker en spannender. Het gemiddelde cijfer voor hun seksleven was 'een mager zesje'.

Dat klonk semi-wetenschappelijk, maar het programma oogde als een schaamlapje voor warme gluur-tv. De nuchtere kijker vraagt zich al gauw af wat deelnemers beweegt zich voor de camera uit te laten over hun meest intieme geheimen ('Ik word het een beetje beu dat ik altijd bovenop moet') en zich te laten onderwijzen over erogene zones en erotische massage. Maar misschien dat Nederland die deelnemers wel dankbaar mag zijn en wordt het nog altijd beladen thema zo in menig slaapkamer 'bespreekbaar gemaakt'.

Dat is immers ook nog steeds de kracht van BNN's Spuiten en slikken, dat zondag zijn laatste aflevering van het seizoen beleefde. De reeks bewees dat het programma nog altijd niet lusteloos is geworden. Na een dip door de te stroeve presentatie van Victoria Koblenko gaven Tim Hofman en Geraldine Kemper en verslaggever Jan Versteegh er weer een frisse swing aan. Om met Nicolette Kluijver te spreken: het staat recht overeind.

Probleempje: televisie is dodelijk voor een seksleven. Koppels die tv hebben in de slaapkamer, hebben 50 procent minder seks, doceerde dr Goedele in Sex Academy, maar misschien was dat slap gelul.

Meer over