Iedereen in Indonesië telt nu stembiljetten

Iedereen in Indonesië zit te tellen. Terwijl de kiesraad, de KPU, gestaag doortelt aan de meer dan 155 miljoen stembiljetten en opiniepeilers hun 'quick counts' verfijnen, zijn nu ook de partijen van de presidentskandidaten zelf aan het tellen geslagen....

Het campagneteam van Amien Rais heeft zijn eigen cijfers gepubliceerd, en ook het team van Megawati Soekarnoputri is gegevens van de meer dan vijfhonderdduizend stembureaus aan het verzamelen. Hun cijfers wijken nogal af van de voorlopige uitslagen die de kiezers worden voorgehouden.

Rais' cijfers lijken slechts zijn nederlaag te verzachten. In de gangbare peilingen wordt hij vierde, met een schamele 14 procent. In zijn eigen telling delft hij eervol het onderspit: met 19,8 procent, bijna evenveel als Wiranto.

Ook Akbar Tandjung, de voorzitter van de grootste partij, heeft de tellingen van tafel geveegd. Hij zegt dat Golkar-kandidaat Wiranto nog steeds kans maakt op de tweede plaats. Wiranto's campagneteam overweegt voor de zekerheid de uitslag alvast aan te vechten, wegens geknoei met ongeldige stemmen. Veel kiezers blijken hun stembiljet te hebben dubbelgevouwen voordat zij de kandidaat van hun keuze perforeerden, zodat zij twee gaten in het papier hebben geprikt. Toen duidelijk werd hoe groot het aantal ongeldige biljetten was, besloot de KPU die alsnog geldig te verklaren.

Ook Megawati's team telt ijverig mee. Het vijzelt de tweede plaats van de zittende president een beetje op, zodat zij met geheven hoofd de tweede ronde in kan gaan. Maar ook zonder deze geschiedverfraaiing lijkt de uitslag van de eerste al duidelijk: Susilo Bambang Yudhoyono ('SBY') en Megawati zijn de nummers één en twee. Zij zullen elkaar op 20 september, het presidentschap betwisten.

Meer over