Iedereen donor, tenzij je niet wilt

Ik ben het helemaal eens met Hanneke de Klerck (Het Betoog, 17 november). Het is niet voor niks, dat ik de afgelopen 33 jaar drie nieren van overleden donoren heb ontvangen en niet van een familielid of vriend....

Ik ben me als nierpatiënt, zelfs als kind, altijd al bewust geweest van de praktische en emotionele problemen die zo’n orgaandonatie met zich mee kan brengen.

Ik verwacht dan ook van niemand dat hij of zij bij leven een eigen nier weggeeft. Als de Grote Donorshow echt was geweest, had ik nooit meegedaan. Waarom ik wel meedeed? Om mensen te laten zien waarom ze een donorcodicil moeten invullen en om de politiek een ‘geen-bezwarensysteem’ in te laten voeren (iedereen donor, tenzij je het niet wil).

Het lijkt wel of er steeds andere oplossingen worden verzonnen om het huidige systeem maar niet om te draaien. Maar waarom eigenlijk niet? Tot nu toe heeft niemand me concrete bezwaren kunnen geven tegen het geen-bezwarensysteem. Waar wacht minister Klink nog op?

Ontvanger
Begin 2005 was ik de gelukkige ontvanger van twee zeer goed werkende donorlongen. Dankzij deze longen kan ik deze brief schrijven. Dat ik sport, wereldkampioen tennis ben geworden op de Wereldspelen voor Orgaangetransplanteerden, studeer en op kamers woon. Kortom, dat ik weer een geweldig leven heb! Er is volgens mij maar één oplossing: een wetswijzing waardoor iedereen donor wordt, behalve als je daar bezwaar tegen aantekent.

Meer over