Iedere acteur kan stem Hitler imiteren

Beieren capituleert - maar voor wie dan?

Adolf Hitler. Beeld anp
Adolf Hitler.Beeld anp

Mayrhofen, 28 april 1945

Gisteren kwamen we tientallen kweekschoolleerlingen tegen, beladen met koffers en rugzakken. Ze hadden de directrice gesmeekt om toestemming naar huis te gaan voor het te laat was. De draak had geweigerd en het station laten bewaken.

Nu trekken de meisjes, voornamelijk afkomstig uit Zuid-Tirol, koppig en romantisch te voet langs de Inn, vastbesloten om Innsbruck, de Brenner en de verre dalen waar hun ouders wonen te bereiken. Wanneer zullen ze gepakt worden? Ze hebben geen passen. En bij de Brenner komen ze midden in ons terugtrekkend Zuidelijk leger terecht. Ze schudden alle bezwaren als water van zich af en liepen verder met hun koffers en hun heimwee.

Gisteren werd plotseling overal in het dorp verteld dat Beieren gecapituleerd heeft. Hoe dan? En voor wie dan? Zo-even heeft de radio de eerste confidenties gedaan. Er schijnt een Putsch geweest te zijn van een in München gestationeerde compagnie tolken onder leiding van een kapitein Gerngrosz. (Iemand die met zo'n naam putscht, moet wel over veel moed en godsvertrouwen beschikken.)

Vanmorgen probeerden ze gouwleider Gieszler gevangen te nemen. De poging mislukte. Maar het lukte hen wel de zender te bezetten en met oproepen verwarring te stichten. Nu is de zender volgens de radio echter weer in Gieszler's hand en de 'eervergeten schurken' zijn dood.

Desonsdanks werd de luisteraars op het hart gedrukt niemand vertrouwen te schenken die men niet kent. Dat is gemakkelijk gezegd. Iedere middelmatige acteur kan de stemmen van Hitler en Goebbels wasecht imiteren.

Erich Kästner (1899-1974), Duitse schrijver. Ingekort fragment uit Dagboek februari - augustus 1945. Vertaling H. Wielek-Berg. L.J. Veen, 1961.

Meer over