Idols tussen de schuifdeuren

Karaoke - meebln met muziek op een televisie - blijft beperkt tot foute kroegen en Amerikaanse films die in Japan spelen....

Karaoke is geen kunst, het is vermaak - om precies te zijn: leedvermaak. Misschien is dat de reden waarom het computerspel SingStar (voor PlayStation) in Nederland als warme broodjes verkoopt. De talentenjacht Idols mag dan afgelopen zijn, onze honger naar andermans vernedering is nog lang niet gestild. SingStar vult die leemte.

De karaoke-game gaat vergezeld van twee zware microfoons, die op de spelcomputer worden aangesloten. Het spel draait videoclips - dertig stuks - af op de tv met de tekst van de liedjes, die de deelnemers moeten meezingen. Er zijn ook duetten mogelijk en competities tot acht spelers.

Wie beschikt over een EyeToy (het tv-cameraatjevan Sony voor de PlayStation), kan de videoclips vervangen door opnamen van de eigen optredens. Als dde badkamerkneuzen nog niet afschrikt, is er nog de ingebouwde jury van SingStar. De computer luistert of de zangers tempo en toon weten te houden en oordeelt hardvochtiger dan Idols-jurylid, rechter en beul Henkjan Smits.

Aan Idols II deden 16.730 stumperds en een Boris mee: als toekomstige kandidaten eerst oefenen met SingStar, blijven de televisiekijker gekromde tenen bespaard.

Meer over