Idolen ontmoeten idolen op feest Time

Goed, paus Johannes-Paulus II was verhinderd of had geen zin, maar verder draafde zo'n beetje iedereen op om de 75ste verjaardag van het Amerikaanse weekblad Time op te luisteren....

TIM OVERDIEK

Maar een beetje fuif mag wat kosten, zeker als je gasten Bill Clinton, Michail Gorbatsjov en Kofi Annan heten. Om het nog maar niet te hebben over Bill Gates, Joe DiMaggio, Raquel Welch en Jack Kevorkian. Of over Mohammed Ali, Tom Cruise, Henry Kissinger en John Glenn.

Praktisch iedereen die zich de afgelopen driekwart eeuw naar Amerikaanse maatstaven onsterfelijk had gemaakt, was aanwezig in de New Yorkse Radio City Music Hall. Wie op de cover van Time is beland, weet zich verzekerd van meer dan de spreekwoordelijke 'vijftien minuten durende beroemdheid'.

Het blad is ook uitgegroeid tot veel meer dan 'een overzichtelijk, leesbaar kroniek met belangwekkende gebeurtenissen', zoals oprichters en Yale-studenten Luce en Briton Hadden het in 1923 voor ogen hadden. De jaarlijkse Man of the Year-verkiezing is een hoogtepunt, en veel winnaars hieven eergisteren het glas op zichzelf.

President Clinton roemde de 'Amerikaanse eeuw' die zoveel helden heeft voortgebracht. En die helden spraken prachtige woorden over andere helden. Acteur Tom Cruise proostte op de gezondheid van bokser Mohammed Ali. Schrijver Jay McInerney overlaadde Norman Mailer met complimenten en voormalig senator Bill Bradley eerde dominee Billy Graham.

John F. Kennedy jr. dankte Robert McNamara, minister van defensie in het kabinet van zijn vader en Johnson, voor diens latere inkeer over de Vietnam-oorlog. Kevin Costner noemde (niet als enige) zijn zoon naar honkballegende Joe DiMaggio. En Sharon Stone stond stil bij de inspiratie die zij aan feministe Betty Friedan ontleende.

Het had een eindeloos soort borstklopperij kunnen worden van acteurs, politici, musici, maatschappelijk activisten en voormalig sporters in het licht van de schijnwerpers, maar de samenkomst van duizend beroemde gezichten liep uiteindelijk toch meer uit op een partijtje waarbij idolen ongeremd en ademloos over hun eigen idolen spraken.

Drie maanden geleden zou de advocaat uit Californië niet van een invitatie voor het feestje hebben gedroomd, maar dinsdagavond gloeide William Ginsburg van opwinding. Hij had overwogen om zijn cliënt Monica Lewinsky mee te nemen, maar zag ervan af. Bovendien ging Clinton vergezeld van zijn vrouw Hillary, en had de president het al druk genoeg met het ontlopen van zijn voormalig adviseur Dick Morris.

Tim Overdiek

Meer over