Idiote kerstelf

BEREND JAN BOCKTING

Mensenkind Buddy wordt geadopteerd door de elfengemeenschap die op de Noordpool voor de Kerstman werkt. Hij groeit uit tot een boomlange vent (Will Farrell) die hoog uittorent boven zijn collega-elfjes; als vreemde eend in de bijt besluit hij op zoek te gaan naar zijn natuurlijke vader. Die wordt gespeeld door James Caan, werkt in Manhattan, is van nature cynisch en chagrijnig, en zit niet op een idiote elfenzoon te wachten. Regisseur Jon Favreau, die pas later doorbrak met twee geslaagde Iron Man-films, speelt een aardig spel met het formaat van de decors waarin Saturday Night Live-komiek Farrell figureert, maar de acteur zelf kent als schmierende outcast helaas geen enkele maat. Deze soepele kerstfilm ontaardt zo alsnog in een taaie zit.

Elf (Jon Favreau, 2003)

Veronica, 20.30-22.30 uur.

The Nanny Diaries

(Shari Springer Berman en Robert Pulcini, 2007) Annie, gespeeld door Scarlett Johansson, wil na de middelbare school graag antropologe worden, maar strandt als veredelde kinderjuf bij een puissant rijk New Yorks gezin. Ze ontdekt het loze bestaan van de Upper East Side, waarin 'Mr. X' altijd werkt en 'Mrs. X' creatief haar quality time verspilt. Natuurlijk is hun kind een verwend monster, en natuurlijk brengt Annie hem de zin van het leven bij. The Nanny Diaries blijft op de been dankzij hoofdrolspelers Johansson en moeder Laura Linney.

RTL 4, 20.30-22.35 uur.

While the City Sleeps

(Fritz Lang, 1956) Politie en ambitieuze journalisten zijn verwikkeld in een spannende race; wie weet als eerste de seriemoordenaar te grijpen die een stad teistert. De laatste Amerikaanse film van de Oostenrijkse filmmaker Fritz Lang (hij maakte de klassieke film-noir min of meer tegelijk met Beyond a Reasonable Doubt) barst van de maatschappijkritiek en is een van de beste die hij buiten zijn geboorteland maakte.

BBC 2, 1.40-3.20 uur.

undefined

Meer over