IC-zorg moet beter, op straffe van sluiting

De intensive-care-zorg in de ziekenhuizen moet volgend jaar verbeteren. De ic-afdelingen die zich niet aan de nieuwe kwaliteitsregels houden, zullen desnoods worden gesloten....

Hoogervorst reageerde daarmee op een ‘behoorlijk pittig’ rapport van de inspectie over de intensieve zorg. Volgens de inspectie schat de helft van de ziekenhuizen het niveau van de eigen ic-afdeling te hoog in. Daardoor krijgen doodzieke patiënten niet de optimale zorg die ze nodig hebben.

Hoogervorst kondigde aan dat vanaf 1 februari nieuwe, strengere kwaliteitscriteria voor de ic-zorg moeten worden nageleefd. Met deze regels is het voor iedere specialist duidelijk welke zorg een patiënt nodig heeft en of het ziekenhuis die kan leveren. Zo niet, dan moet de patiënt worden overgeplaatst.

Dat vervoer is niet goed geregeld. De inspectie noemt het transport in veel regio’s bedroevend. Het ontbreekt ziekenhuizen vaak aan deskundig personeel en de juiste apparatuur om ernstig zieken over te brengen. Hoogervorst erkende dat ‘hier nog hard aan getrokken moet worden’.

CDA, PvdA en VVD hekelden de traagheid waarmee de ziekenhuizen de ic-verbetering ter hand nemen. ‘Behalve meer ic-plaatsen is geen fluit veranderd sinds 2002’, concludeerde CDA-Kamerlid Buijs. Arib (PvdA): ‘Ik ben teleurgesteld in de minister.’

Meer over