Ibrahimovic tart Italiet meesterlijke hakbal

Als vanouds leek Italioneel te hebben gespeeld tegen Denemarken en zou een wervelende show in de eerste helft tegen Zweden volstaan voor een plaats in de volgende ronde....

Van onze verslaggever Rob Misset

Italiacht de 1-0 zege al op zak te hebben, toen de voor rust overklaste Zweden in de slotfase van het opwindende gevechthun mentale kracht toonden. Het was weer een bijna klassiek optreden van de zo vaak onbegrepen spits Ibrahimovic die zijn marktwaarde flink opvoerde met een kapitale treffer.

Na een enorme scrimmage in het Italiaanse strafschopgebied vond Ibrahimovic instinctief de enige oplossing door met de rug naar het doel keeper Buffon met de rechtervoet te passeren. Ook de op de doellijn staande Vieri kon het lobje van Ibrahimovic niet pareren: 1-1. Het was de onverwachte uitkomst van een duel, waarin Italioor rust eindelijk zijn ware gezicht had getoond.

Hoewel bondscoach Trapattoni door de schorsing voor Totti zijn systeem moest wijzigen, had de absentie van de spelmaker een heilzame werking op het Italiaanse elftal. Omdat Totti de Deen Laursen in het gezicht spuugde, moet hij drie duels toekijken in Portugal, als Italienminste zo ver komt in het toernooi. Maar ook bij Trapattoni heeft de dirigent veel krediet verspeeld.

Toch fleurde Italir zowaar van op. Tegen Denemarken leek Del Piero een dood vogeltje op de linkerflank, gisteravond voelde Cassano zich op die positie juist in zijn element. Met de dynamische sloper Gattuso op het middenveld en de lichtvoetige baltovenaar Pirlo in een centrale rol werd Zweden in het eerste bedrijf onder de voet gelopen. Linksback Edman werd duizelig van de penetraties van Perrotta, Pirlo of de Italiaanse vleugelverdediger Panucci, die met een fraaie actie de bevrijdende treffer van Cassano inleidde.

Over de rechtervleugel werd de Zweedse gelegenheidsback Nilsson rechtsbuiten tegen de Bulgaren telkens geconfronteerd met Casano en de voortreffelijke Zambrotta, tegen Denemarken de enige opvallende Italiaan.

De galavoorstelling vertaalde zich in een enorm overwicht met schoten van Del Piero en Cassano, terwijl Vieri in kansrijke positie twee matige kopballen afleverde. Toen bij Zweden in de 37ste minuut de buitenspelval niet functioneerde, hoefde Cassano op aangeven van Panucci slechts zijn hoofd tegen de bal te zetten: 1-0.

De Zweden konden daar weinig tegenover stellen, omdat het koningskoppel Larsson/Ibrahimovic aanvankelijk in de tang zat bij de Italiaanse superverdedigers Nesta en Cannavaro. Ook in de Champions League tegen Milan werd Ibrahimovic op punten verslagen door Nesta die de licht ontvlambare Zweed 'een enorme klootzak' noemde.

In de Zweedse ploeg heeft de als een verloren zoon onthaalde Larsson zich vaderlijk ontfermd over zijn tien jaar jongere ploeggenoot, die niet alleen op het veld zijn absolute tegenpool is. Coach Lagerb hoopt dat Ibrahimovic in de voetsporen treedt van het Zweedse icoon Larsson die zijn land tien jaar geleden op het WK in Amerika naar de derde plaats loodste.

Een petitie van tienduizenden Zweden, mede ondertekend door UEFA-voorzitter Johansson kon Larsson niet vermurwen. Toen zijn zesjarige zoon Jordan papa graag op een EK zag spelen, kon de 32-jarige aanvaller de verleiding toch niet weerstaan. Het leverde Zweden een aanvalsduo op, dat zelfs de onaantastbaar lijkende Italianen op de kniekreeg.

Bondscoach Trapattoni haalde in de tweede helft zowel Gattuso, geschorst voor het cruciale duel met Bulgarije, als de aanvallers Del Piero en Cassano naar de kant in de veronderstelling dat Italianen bij een 1-0 voorsprong de deur in het slot gooien.

Het liep echter anders. Eerst zag invaller Jonson zijn schot gekeerd nog gekeerd door keeper Buffon. Daarna leverde een magisch moment van Zlatan Ibrahimovic, een hakbal met fraaie boog, Zweden een kostbaar punt op.

Meer over