IBM en AT & T ruilen miljarden-divisies

Computerreus IBM en telecomgigant AT & T gaan voor miljarden dollars afdelingen ruilen. Het computerconcern doet voor vijf miljard dollar (9,5 miljard gulden) zijn divisie IBM Global Network aan het telecomconcern over....

ANP/KRF

NEW YORK

AT & T gaat de komende vijf jaar voor vijf miljard dollar aan netwerkactiviteiten voor IBM verzorgen. Dat is het grootste zogenoemde outsourcing-contract in zijn soort tot nu toe. De inkomsten die AT & T uit dit soort werk haalt zullen erdoor verdubbelen.

Op zijn beurt besteedt AT & T voor vier miljard dollar het beheer uit over datacentra en bepaalde applicatieprocessen aan IBM.

De overeenkomst houdt ook de uitwisseling van personeel in. Het telecomconcern levert het computerconcern ruim tweeduizend werknemers, terwijl in de andere richting ongeveer vijfduizend medewerkers gaan.

'Het gaat allemaal om groei', liet Michael Armstrong, topman van AT & T, dinsdag weten. Met de overneming van IBM Global Network kan het concern in sneller tempo zijn groeidoelstellingen bereiken. Bestuursvoorzitter Louis Gerstner van IBM zei dat de netwerken met de overdracht de benodigde bestuurlijke aandacht zullen krijgen.

Global Network kreeg in september ook al duizend werknemers van het Britse telecomconcern Cable and Wireless op zijn loonlijst.

IBM liet toen weten dat het voor het Britse bedrijf bepaalde diensten ging verzorgen. Dat contract, dat tien jaar loopt, heeft een waarde van omgerekend ruim zes miljard gulden.

Meer over