IAEA begint nieuwe inspecties in Iran

Een team van de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), vertrekt zaterdag naar Iran voor een nieuwe inspectieronde....

De Iraanse regering heeft de missie met twee weken vertraagd uit boosheid over een IAEA-resolutie van 13 maart waarin de organisatie 'ernstige bezorgdheid' uit over 'nalatigheden' bij de rapportage en 'vragen die zonder antwoord blijven' over het nucleaire programma van Iran.

De IAEA veroordeelde Iran, omdat het een deel van zijn nucleaire activiteiten verborgen heeft gehouden. Zo heeft Teheran het bezit verzwegen van ontwerpen voor een P2 centrifuge om uraniumstaven op te werken. Dit is in strijd met een akkoord dat het in oktober met de IAEA heeft gesloten.

De Amerikaanse regering verdenkt Teheran ervan in het geheim een kernwapen te willen ontwikkelen. De islamitische republiek ontkent dit ten stelligste. Volgens Iran dient 's lands nucleaire programma slechts vreedzame doeleinden zoals de opwekking van elektriciteit.

De topman van de IAEA, Mohammed el-Baradei, zei echter vorige week nog tegen een commissie van het Amerikaanse Congres niet te kunnen uitsluiten dat Iran een kernwapenprogramma heeft. Momenteel zijn daarvoor nog geen aanwijzingen, maar een definitief oordeel is nog niet geveld, zei hij.

Het gaat om een routine-inspectie, aldus een diplomaat tegen het Franse persbureau AFP. Bovendien wordt volgens hem dit keer niet onderzocht of Iran ook zijn uraniumverrijkingsprogramma heeft gestopt. Een nieuw inspectieteam dat mogelijk binnen twee weken naar Iran vertrekt, zou agressiever op zoek gaan naar nieuwe bevindingen, zei de diplomaat.

Meer over