I'm not a F**king princess

PAULINE KLEIJER

Regie Eva Ionesco Met Isabelle Huppert, Anamaria Vartolomei, Denis Lavant

In 5 zalen

De Franse actrice en filmmaakster Eva Ionesco was als kind de muze van haar moeder, de kunstenares Irina Ionesco. Dat klinkt onschuldig, maar de foto's die Irina van Eva maakte, waren dat niet: het meisje moest steeds gewaagdere, erotische poses aannemen, geheel of gedeeltelijk naakt.

Tegenwoordig zou jeugdzorg er een stokje voor steken, maar in de jaren zeventig leverden de foto's - barok aangekleed met veel veren, juwelen en kanten korsetten - Irina Ionesco een zeer succesvolle kunstcarrière op. En nog in 2004 werden de foto's heruitgegeven, in een boek dat volgens de maakster 'niets dan onschuld en liefde' bevat.

Hoe de inmiddels 46-jarige Eva daar zelf over denkt, is te zien in I'm Not A F**king Princess, waarin Irina (Isabelle Huppert) wordt afgeschilderd als een egoïstische, onbetrouwbare moeder. Eva zelf is in de film een 10-jarig monstertje-in-wording, uit het lood geslagen door haar merkwaardige opvoeding.

Het is explosief materiaal, maar de film is opmerkelijk tam en afstandelijk. Ionesco lijkt onzeker over haar positie: nu eens neemt de film het voor haar moeder op, dan weer is het een aanklacht. Huppert, doorgaans sterk in hysterische rollen, slaat volledig door in dit onevenwichtige drama.

En dan is er nog het probleem van de jonge hoofdrolspeelster, Anamaria Vartolomei: buit de regisseur haar niet net zo uit als haar moeder haar destijds? Wijselijk houdt Ionesco het bloot binnen de perken, maar een rare nasmaak heeft I'm Not A F**king Princess wel.

undefined

Meer over