Hysterie rond Henman neemt nu al griezelige vormen aan

Alsof hij een wasmachine naar de derde verdieping moet tillen, zostrompelt de Britse tennisser Tim Henman door het toernooi dat hij moet winnen om Engeland van een grote frustratie te verlossen....

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Ruiger dan ooit is de ambiance bij de partijen van Engelands geliefde schoonzoon en zelfs de arbitrage lijkt geïntimideerd door de gedachte dat de missie van Henman dit jaar moet slagen. Met een blunder die op het WK voetbal niet had misstaan, loodste de Portugese umpire Dias de kwetsbare Henman zaterdag door een cruciale fase in zijn duel met de Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira.

Bij een 4-1 voorsprong in de tiebreak van de derde set had Ferreira de als vierde geplaatste Henman wellicht het fatale duwtje kunnen geven, als Dias zijn lijnrechters niet opzichtig had genegeerd. Met een topspinbackhand passeerde Ferreira zijn tegenstander, die bijna smekend zijn vinger opstak om aan te geven dat de bal uit was. Dat kon Henman zelf nooit beoordelen, maar de lijnrechters wel. De bal plofte precies op de achterlijn.

Scheidsrechter Dias wekte de indruk dat hij zich liet leiden door de - zeer luidruchtige - stem van het Britse volk, want tot verbijstering van Ferreira corrigeerde hij de beslissing van de lijnrechters. Vanaf zijn stoel kon Dias de situatie onmogelijk beter hebben beoordeeld dan zijn assistenten en de belachelijke overrule hielp Henman weer keurig in het zadel. 5-1 of 4-2, dat maakt een groot verschil in de tiebreak.

Aanvankelijk gaf Ferreira de umpire nog het voordeel van de twijfel. Tot hij na zijn nederlaag in vier sets (7-6, 3-6, 7-6 en 6-1) ontdekte dat de tv-beelden de correcte waarneming van de lijnrechters onderstreepten. 'Ik weet niet wat het Afrikaanse woord voor genaaid is, maar ik zal er zeker één vinden', zei de woedende Ferreira. 'Dit is ronduit schandalig. Als de scheidsrechter over enige waardigheid beschikt, biedt hij zijn excuses aan.'

Volgens Ferreira had Dias geen argument om zijn omstreden beslissing in de tiebreak te rechtvaardigen. 'Hij stotterde iets over een bal die mogelijk de achterkant van de lijn had geraakt. Wat een onzin. Dias heeft zich gewoon laten inpakken door Henman, die hem met een dreigende blik aankeek. Toch neem ik Tim niks kwalijk. In zijn geval had ik waarschijnlijk hetzelfde gedaan.'

Henman was zich uiteraard van geen kwaad bewust en het moet de breekbare Engelsman worden nagegeven dat hij mentaal sterker was dan Ferreira. In de eerste tiebreak overleefde Henman al twee setpunten en in het naspel van het derde bedrijf moest hij na de handreiking van de umpire op eigen kracht nog een 5-2 achterstand wegwerken. Op 10-8 kwam Henman met de schrik vrij, waarna Ferreira in de vierde set geen verweer meer bood.

Zo veranderde Aroangi Park op Wimbledon weer in Henman Hill, waar duizenden uitgelaten toeschouwers de lijdensweg van hun idool op een groot beeldscherm volgden. De hysterie kent nu al geen grenzen en Henman gaat zich daardoor geforceerd gedragen. In veel opzichten staat de 28-jarige tennisser uit Oxford model voor de keurig opgevoede aristocraat, die ook mooie punten van zijn tegenstander met applaus begroet.

Gebalde vuisten en frivole danspasjes na een punt vloeken met dat ingetogen karakter. Kijk naar het stenen gezicht van zijn vader in de spelersbox en de beroemde one-liner van John Cleese in de film A Fish Called Wanda wordt weer manifest. 'Weet je wel wat het betekent Engelsman te zijn?' Henman weet het maar al te goed.

Alleen in Engeland is het mogelijk om de komende zaterdag tot Nationale Kusdag uit te roepen, waar een beleefde handdruk gebruikelijk is. Juni is de maand van Engeland met Wimbledon, de testmatches in het cricket en Royal Ascot. Maar op Wimbledon lijkt Engeland traditioneel een sportief minderwaardigheidscomplex te willen overschreeuwen.

Het is het noodlot van Henman dat hij gedoemd is ook dit jaar onder die druk te bezwijken, zeker als hij in de halve finales de vooralsnog onaantastbare Lleyton Hewitt ontmoet. Nog pijnlijker is de gedachte voor de Engelsen dat uitgerekend Greg Rusedski zich opmaakt om de hoofdrol van Henman over te nemen. Een voormalige Canadees die na ruim zestig jaar in de voetsporen treedt van Fred Perry? Dan liever nog een jaartje wachten op een echte Britse winnaar.

Meer over