Hypocriet

Die zogeheten netprofilering van de publieke omroep, bestaat die eigenlijk nog? Het idee was dat Nederland 1 een traditioneel net zou worden met keurige programma's....

Ik kijk op zaterdagavond naar de publieke humor en zoek de verschillen. Op Nederland 1 is Paul de Leeuw te zien, tegenwoordig van de NCRV. Hij doet precies hetzelfde als vroeger, toen hij nog van de VARA was en op Nederland 3 werd uitgezonden. Zou zijn programma zijn afgezakt van grensverleggend naar traditioneel? Op Nederland 3 is Kopspijkers. Niet experimenteel, wel een fijn zaterdagavondprogramma voor het hele gezin. De hardere humor werd verrassend genoeg aangetroffen op Nederland 2 bij Dit was het nieuws, waar Matthijs van Nieuwkerk, de nieuwe netmanager van Nederland 3, dit keer als gast optrad.

Welk programma op welk net zit, lijkt vooral af te hangen van de vraag welke omroep het uitzendt - de NCRV heeft Nederland 1 als thuisnet, de TROS Nederland 2 en de VARA Nederland 3. Ik ben benieuwd wanneer de netprofilering officieel mislukt wordt verklaard. Matthijs van Nieuwkerk straalde in Dit was het nieuws ook al niet uit dat zijn baan hem enorm beviel; Raoul Heertje zinspeelde nadrukkelijk op een naderend vertrek.

Zondagavond na tienen (waarom zo laat?) zond de VARA een mooie televisiefilm uit, De nacht van Aalbers, over een lul van een PvdA-politicus die overigens niet op Melkert leek. Scenarioschrijver Tomas Ross en regisseur Theo van Gogh brachten een sterke, zij het ietwat karikaturale schets van media en politici die elkaar gevangen houden in naargeestig gedraai en gekonkel. Het verhaal zou beter uit de verf zijn gekomen als het was uitgesmeerd over een aantal afleveringen. Kim van Kooten, prachtig als eenzame strijdster tegen hypocrisie, deed me een beetje aan Femke Halsema van GroenLinks denken, die eerder op de dag Van Gogh had klemgezet in Buitenhof. Van Gogh kon niet goed uitleggen hoe te rijmen valt dat hij al jaren hard oefent in de kunst van het effectief beledigen en tegelijk volhoudt dat vergelijkbare beledigingen in het geval van Fortuyn niet konden.

Theo van Gogh en Tomas Ross willen een film maken over de moord op Fortuyn. Goed idee: Ross heeft al vaker laten zien dat hij fictie en werkelijkheid prachtig kan vermengen tot spannend drama, bijvoorbeeld in Wij Alexander, dat sinds kort wordt herhaald op zaterdag na zessen (waarom zo vroeg?). Nu maar hopen dat Matthijs van Nieuwkerk lang genoeg aanblijft om te zorgen dat de Fortuyn-film netjes om half negen wordt uitgezonden. Op welk net, dat zal me worst wezen.

Meer over