Hypergemoedelijk

‘t Misverstant in Den Bosch legt de lat hoog. Te hoog...

tekst Mac van Dinther. fotografie Marieke Wijntjes

Waar eten we? ’t Misverstant in Den Bosch.

Waarom? Bericht uit Brabant. Het restaurant dat al jaren meedraait in de top van de Bossche gastronomie is verhuisd. Het gonst dat je er gegeten moet hebben.

Hoe zitten we erbij? Cyclaamrode orchideeën pronken op zwart natuursteen. En dat is nog maar de wc. Er is niet op een cent gekeken om het voorname herenhuis om te bouwen tot decor voor een modern toprestaurant. We zakken weg in zachte grijze fauteuils aan witgedekte tafels tussen lichte groene muren. Boven ons tikt de regen op het glazen dak. In de design open haard likken gasvlammen aan namaak houtblokken.

Wat eten we? Eten in ’t Misverstant is een blind date met de kok. Op de menukaart staan geen gerechten, maar etenswaren (coquille, duif). De kok maakt daarvan elke dag een ‘speciale bereiding’ naar de uitvoering waarvan je dus mag raden. Dan maar het dagmenu: tonijn met coquille en kreeft; cocktail van kalfsvlees met kabeljauw; entrecote en longhaas in rode-wijnsaus; ‘snoeperij’ van desserts.

Smaakt het? Het is niet vies, maar er schort wel wat aan. Dat geldt het minst voor het voorgerecht. Je zou hooguit kunnen zeggen dat het een beetje powerplay is om tonijn (een bedreigde vis, hoeveel koks zouden de Goede Visgids: Vis eten met goed geweten in de kast hebben?), coquille en kreeft op één bord te leggen. Maar de kort geschroeide sint-jakobsschelpen zijn fantastisch sappig en de dobbelsteentjes tonijn liggen op een lekker strookje gelei van gepofte paprika. De kreeft is eigenlijk overbodig. De tweede gang is een spannende combinatie van texturen: in een wijd uitlopend glas ligt draadjesvlees van kalf, daarop een laagje crème van kervelknol en bovenop glazige schotsen kabeljauw in moerasschuim van paddenstoel.

Maar de smaak wordt verpest door zoetigheid, waarschijnlijk afkomstig van zoete uienconfit die er ook in is verwerkt. Misschien heb ik een uitschieter, mijn disgenoot heeft er minder last van. Het vleesgerecht is een domper. Het vlees van de entrecote en de longhaas (de langvezelige middenrifspier van het rund) is voorbij rosé, de linzen zijn taai. Beginnersfouten.

De parade van desserts is bedacht voor gasten die niet kunnen kiezen, hier is het de enige keuze naast kaas. Als we hadden mogen kiezen, hadden we de passievruchtmousse met chocolade-ijs genomen en de rest laten zitten.

Hoe is de bediening? De gastvrouw bejegent de gasten op een manier die vast bedoeld is als Brabantse gemoedelijkheid. Maar dan in een hypervorm, waarbij alles ‘gezellig’ is, tot het loopje naar de kassa aan toe. Je kunt het ook overdrijven.

Wat kost het? 58 euro zonder drank.

Komen we terug? Als je 175 euro vraagt voor een diner voor twee, inclusief wijn, koffie en water, leg je de lat hoog. Dat mag, maar dan moet je er wel overheen kunnen springen. Zo hoog komen we in ’t Misverstant nog niet.

’t Misverstant

Verwerstraat 23

5211 HT Den Bosch

www.misverstant.nl

eten 6

bediening 6

entourage 8

prijs/kwaliteit 5

Alle restaurantrecensies staan op www.volkskrantreizen.nl

Meer over