Huzarenstuk sneuvelt door gemodder in de polder

Twee gerenommeerde Spaanse architecten overwegen zich terug te trekken uit de renovatie van het Rijksmuseum, een klus van 272 miljoen euro met internationaal prestige....

Maar dat huzarenstukje sneuvelde woensdag, na een koehandel tussen de drie bouwheren van 'Het Nieuwe Rijksmuseum' (HNR) - minister van VROM Sybilla Dekker, staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan en Rijksmuseum-directeur Ronald de Leeuw - en een stadsdeelbestuur (geen Spaans synoniem voorhanden, vermoedelijk). Een ondergrondse energiering en twee nieuwe gebouwen in de tuin mogen ineens wel, de nieuwe entree van Cruz en Ortiz midden in de tunnel blijft taboe. Die laatste is nu net cruciaal voor hun plan om van het Rijks, door de tunnel in tweeën gedeeld, weer één geheel te maken via een ondergronds binnenplein.

Maar daar malen Hollandse polderaars niet om. 'Wij kunnen leven met deze uitkomst', zei De Leeuw woensdag vanuit een verblijfplaats in het buitenland. Emile Jaensch, van dat stadsdeelbestuur, maakte het nog bonter: 'Wij zijn blij dat dit complexe dossier tot een oplossing is gekomen', terwijl de bouwheren en hij juist een enorm probleem hebben geschapen.

Jaensch' gotspe tekent het bestuurlijke klimaat rond het Rijks. Niemand draagt de eindverantwoordelijkheid. Drie 'principalen', zoals de bouwheren deftig heten, zijn er twee teveel. En de sleutel tot zo'n omvangrijk project van evident nationaal en internationaal belang, hoort niet in handen te zijn van het bestuur van een stadsdeel.

Maar voor de HNR-projectleiders was dat een gegeven. Zij hadden de stadsdeelbestuurders tijdig moeten betrekken bij hun plannen. Dat lieten zij twee jaar lang na. Cruz en Ortiz zullen uiteindelijk wel kiezen voor het geld en het prestige. Helaas - want voor de modderaars rond het Rijks zou hun vertrek een harde, bitter noodzakelijke les zijn.

Meer over