Huwelijk maakt eind aan koninklijke nachtmerrie

De aankondiging was gisteren toch nog een verrassing: prins Charles gaat trouwen met zijn oude liefde Camilla. De publieke aversie tegen haar zou genoeg zijn weggeëbd....

Van onze correspondent Peter de Waard

De Britse kroonprins ontmoette Camilla Shand voor het eerst tijdens een polowedstrijd in 1971. Een vriend omschreef de toen 23-jarige als een 'aantrekkelijke slanke blondine met een droog gevoel voor humor'. Een jaar later dansten ze samen en vroeg Camilla hem indirect bijna ten huwelijk door te verwijzen naar de affaire van koning Edward VII met haar voorouder Alice Keppel: 'Mijn overgrootmoeder was jouw betovergrootvaders maîtresse. 'Wat denk je ervan?'

Charles dacht er uiteindelijk niet veel van en koos eerst voor een koninklijke carrière op zee. Een jaar nadat hij zich bij de marine had gevoegd trouwde Camilla Shand plotsklaps met majoor Andrew Parker Bowles, een vurig bewonderaar van haar. Charles zou ontsteld zijn geweest toen hij het nieuws hoorde, maar liet er niets van blijken. Hij werd in 1975 zelfs peetvader van Tom, de oudste van haar twee kinderen.

Eind jaren zeventig werden ze al weer vaak samen gezien. In 1980 vergezelde Camilla de kroonprins zelfs tijdens een officieel bezoek aan Zimbabwe voor de viering van de onafhankelijkheid. Een jaar later trouwde Charles met Diana Spencer.

Charles kon Camilla echter niet vergeten, ofschoon de geboorte van de twee prinsen William en Harry haar even naar de achtergrond drongen. In 1986 vertoonde het huwelijk met Diana al de eerste scheurtjes. Charles wierp zich opnieuw in de armen van Camilla. Hij vond bij haar wat hij bij Diana miste: humor, vrolijkheid, een luisterend oor en liefde voor de natuur en paarden.

Diana rook al gauw onraad. Zij noemde Camilla de Rottweiler, 'iemand met de kop van een merrie en het lijf van een hengst'. Tijdens een tv-interview zei ze: 'Er zijn drie personen in dit huwelijk. En dat is een tikje te veel.' In 1992 werden bandopnames openbaar, waarop te horen was hoe Charles en Camilla telefonisch seksuele intimiteiten en liefdesbetuigingen uitwisselden.

Twee jaar later bekende Charles overspel te hebben gepleegd. Andrew Parker Bowles scheidde onmiddellijk van zijn vrouw en Camilla werd een object van nationale haat. Vrouwen bekogelden haar tijdens een bezoek aan de supermarkt zelfs met brood. Charles liet haar echter niet vallen. Hij nam Camilla onder zijn hoede op Highgrove, de boerderij waar de prins gescheiden van zijn vrouw leefde.

De dood van Diana in 1997 veranderde alles. Camilla verdween van het ene op andere moment uit de publiciteit. Het Britse publiek wilde aanvankelijk niet dat zij ooit de plaats van Diana in zou nemen. In 1999 begon een zorgvuldige operatie om haar weer acceptabel te maken voor het volk: eerst verschenen ze samen bij de Ritz, daarna werd openlijk een kus uitgewisseld, vervolgens bracht Camilla een bezoek aan Buckingham Palace en uiteindelijk gaf ze een toespraak voor een congres over botontkalking in Lissabon.

Maar het paar hield bij alle officiële gelegenheden telkens enkele meters afstand van elkaar - Charles aan de ene kant en Camilla aan de andere kant van de auto. Tijdens de viering van Elizabeth's vijftigjarige regeringsjubileum zat Camilla in de koninklijke loge een paar rijen achter Charles.

Het leek slechts een kwestie van tijd voordat Charles zijn jeugdliefde zou kunnen trouwen. Maar de zogenoemde 'butleraffaire' - de beschuldigingen dat personeel van Charles staatsgeschenken bij de lommerd hadden verkocht en geruchten over orgieën in Charles toenmalige woonpaleis St. James - gooiden roet in het eten. Het huwelijk werd opnieuw op de lange baan geschoven, hoewel de naam van Camilla in juni 2004 voor het eerst verscheen in officiële documenten van de prins.

Na 35 jaar intrige en verraad kwam de huwelijksaankondiging van gisteren nog erg onverwacht. Deskundigen hadden verwacht dat het paar het laatste onderzoek naar de dood van Diana zou afwachten. De uitslag van dit onderzoek van de Britse gerechtelijke lijkschouwer zal nog anderhalf jaar op zich laten wachten.

Hoewel ze privé zo veel bij elkaar kunnen zijn als ze willen, konden ze uiteindelijk niet het geduld opbrengen om in het openbaar nog apart te moeten optreden. De aversie tegen Camilla bij het publiek is zodanig verminderd dat het risico van een huwelijk kon worden genomen. Als tegemoetkoming werd besloten dat Camilla nooit formeel koningin zal worden, evenmin als ze voor de Britten ooit Diana zal kunnen opvolgen als de queen of hearts.

Meer over