Nieuws

Huurprijzen stijgen door coronacrisis minder hard

Op nieuwe huurcontracten stond per 1 juli een gemiddeld 7,2 procent hogere huur dan een jaar eerder. Vorig jaar was het verschil nog 9,5 procent. Daarbij gaat het om een gemiddelde van sociale huur en de vrije sector gezamenlijk. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Op nieuwe huurcontracten stond per 1 juli een gemiddeld 7,2 procent hogere huur dan een jaar eerder. Beeld HH
Op nieuwe huurcontracten stond per 1 juli een gemiddeld 7,2 procent hogere huur dan een jaar eerder.Beeld HH

Voor lopende huurcontracten was de situatie het afgelopen jaar een stuk gunstiger. Voor huurders die niet verhuizen was de gemiddelde huurverhoging dit jaar beperkt tot 0,3 procent, een gemiddelde voor sociale en vrije huur gezamenlijk. Voor bestaande huurders van sociale huurwoningen van corporaties was zelfs sprake van een lichte huurdaling van gemiddeld 0,1 procent.

Vanwege de coronacrisis verbood de overheid huurverhogingen in de sociale sector. Voor mensen met een relatief hoge huur en een laag inkomen was er een eenmalige huurverlaging. Vorig jaar was de maximale toegestane huurverhoging van corporatiewoningen nog circa 6 procent. In de gehele huurmarkt (voor zowel lopende als nieuwe huurcontracten en voor zowel sociale als vrije huurwoningen) stegen de huren met gemiddeld 0,8 procent. Volgens het CBS is dat de kleinste huurstijging sinds 1960.

Meer over