Hutspot met couscous

Best lekker, die viskoekjes die Volkskeukencollega Sylvia Witteman vorige week in het Magazine zette. Daar niet van. Maar over die hutspot valt nog wel wat te zeggen....

Hutspot is niet onze nationale trots om zijn culinaire kwaliteiten, maar omdat we hem op 3 oktober 1574 aan de Spanjaarden hebben ontfutseld. Het was een mistige ochtend, zo noteerde een anonieme Leidse getuige, en er waren twee melkschuitjes uitgevaren, maar toen zij de Lammenschans naderden waar de vijand zich schuilhield, was het daar onwerkelijk stil. Uiteindelijk is er een jongen met enkele vrijbuiters naartoe gelopen en was er geen Spanjaard meer te vinden. Alleen een grote pot stond er nog op het vuur te sudderen. Naar verluidt zaten er uien, wortelen en pastinaken in.

Maar geen aardappelen. Die waren nog maar kort daarvoor door de Spanjaarden uit Peru meegenomen en groeiden in Europa alleen in de hoftuinen van Filips II. Het is niet erg aannemelijk dat deze koninklijke botanische noviteit op het slagveld in prakjes werd genuttigd. In Nederland kwam de aardappel pas in 1593 en het duurde nog een hele tijd voordat er volksvoedsel van werd gekookt.

De hutspot uit de kookboeken van de huishoudschoolmevrouwen stamppot aardappelen, ui en wortelen met klapstuk mag dan wel traditioneel Hollands zijn, maar met het Leidens ontzet heeft die dus niet zo heel veel te maken. De Leidenaren, die bijna dood waren van de honger, vierden hun overwinning met een half brood, een stuk kaas en een pekelharing. En daarna zijn er toch een boel gestorven, 'want ze waren te zeer uitgedroogd, uitgeteerd en vergaan' (Ooggetuigen van de Gouden Eeuw, samengesteld door Renan Stipriaan).

Ook van de hutspot die de Spanjaarden daar in de Lammenschans kookten hoeven we niet al te veel culinaire voorstellingen te maken. Ze waren er per slot aan het kamperen, al zullen de edelen daar niet bepaald onder geleden hebben.

In een aardig boekje Kunst en koken. Recepten uit de Gouden Eeuw, beschrijft Gillian Riley twee hutspotten zonder aardappelen. Een 'Brabantse', met rundvlees, ui, kruiden en peterselie, en een middeleeuws Arabisch recept voor kip op Spaanse wijze die niet alleen kinderlijk eenvoudig is, maar ook buiten verwachting lekker.

Kook de stukken kip en het merg in bouillon lekker mals (een half uurtje). Voeg vervolgens broodkruim en kruiden toe, samen met de dadels en de citroenschilletjes. Laat dit alles nog ongeveer een half uur stoven. Eet de kip met brood of couscous.

Meer over