Column

Hup, naar buiten, naar een wedstrijd van de voetbalzoon

Je twittert wat, tijdens Wales - Nederland, op een lome vrijdagavond, terwijl Arjen Robben langs Britse verdedigers dartelt: 'Veel belangrijker dan 5-3-2 of 4-3-3: een speler als Robben in vorm.'

Arjen Robben in de wedstrijd tegen Wales. Beeld anp
Arjen Robben in de wedstrijd tegen Wales.Beeld anp

Het is een oefenduel ter ere van de nieuwe start van het Nederlands elftal, met een opgepoetst WK-systeem. Vijf verdedigers en Robben als de gevleugelde ridder van de vrijheid voorin. Een vrij erbarmelijke vorm van verdedigen trekt voorbij op het scherm, of dat nu met vijf, zes of negen man gebeurt. Gelukkig dat Robben twee keer langs stramme mannen danst.

Verbazing is nooit ver weg bij Oranje. Bondscoach Blind bezwoer bij zijn aanstelling, met vier finales te gaan voor het EK, dat hij volgens het systeem 4-3-3 zou spelen. Nadat drie van die vier 'finales' verloren waren gegaan en EK-deelname was vervlogen, veranderde hij van gedachten; het ultieme bewijs voor het bizarre, onverantwoorde besluit van de KNVB om halverwege de kwalificatiereeks van coach te wisselen.

Blind baseert zijn elftal nu op de veronderstelde zwakte van de verdedigers en de bevliegingen van de 31-jarige Robben, met zijn gevoeligheid voor blessures.

Dat zijn zomaar overdenkingen als opeens een Ajaxsupporter op de tijdlijn verschijnt, met de mededeling dat het opnieuw losgaat in Parijs. Twitter is dan een opzienbarend medium. Niet alles is betrouwbaar, maar het is snel en de verschrikkingen slaan keihard in je gezicht op deze eens zo lome vrijdagavond.

Tegenstrijdige gevoelens drukken de wedstrijd naar de uithoek van de hersenpan. Verdriet komt binnen, over een wereld in verwarring. Gedachten over oorlog, onverdraagzaamheid, niet te bevatten haat, onbegrip tussen stijlen van leven, tussen rijk en arm, tussen wie en wat dan ook; het grijpt je naar de keel, terwijl Robben bijna is uitgepingeld.

Het hoofd loopt om. Dat deed het trouwens al een beetje op vrijdagmiddag, om andere redenen, namelijk door voortdurend stout gedrag van kinderen in kleuterklas Ajax, nu tijdens een vergadering van aandeelhouders. Ja, Ajax is de enige kleuterschool met aandeelhouders.

De directeur in spe had een dag eerder parmantig uitgestalde kranten met een interview met Cruijff opgeruimd. Hoofd opleidingen Wim Jonk moet weg, wat vrijwel zeker betekent dat diens geestelijke vader Cruijff zich ook zal terugtrekken. De revolutie is dood bij Ajax.

Cruijff weg, 4-3-3 weer opgedoekt bij Oranje, de Hollandse school verkocht, het voetbal gegoten in de mal van Europese doorsnee. Maar dat zijn dus allemaal bedenksels die niets meer waard zijn als de hel losbreekt in Parijs. Een dag na de lome vrijdag zegt de burgemeester van Rotterdam dat het tijd is om 'IS weg te vagen', en oordeelt de premier dat het oorlog is met IS.

Oorlog. Het liefst zou je thuis de gordijnen sluiten en zeker een paar dagen op de bank blijven liggen. Maar ja, zo werkt het leven niet. Het leven is een kwestie van doorgaan. Hup, naar buiten dus, naar een bloedstollende wedstrijd van de voetbalzoon.

Regen op de kop. Zelden zo genoten.

Meer over