Hulpverleners ebola moeilijk te verzekeren

De oproep van het kabinet om meer hulpverleners naar ebola-gebieden in West-Afrika te sturen dreigt in de wielen gereden te worden door verzekeraars. Het blijkt vooral voor kleine en onervaren hulporganisaties niet makkelijk om hun personeel te verzekeren tegen de risico's die een missie met zich meebrengt.

Suzanne Geuze
Hulpverleners in Liberia. Beeld ANP
Hulpverleners in Liberia.Beeld ANP

'Wij horen van organisaties dat zij geen personeel kunnen uitzenden, omdat er geen aanvullende polis wordt verstrekt', zegt directeur Bart Romijn van branchevereniging voor ontwikkelingsorganisaties Partos. Wanneer een negatief reisadvies wordt gegeven voor een land dekt een gewone verzekering dat land niet. Grote organisaties als Artsen zonder Grenzen hebben al jaren goede afspraken met verzekeraars, maar kleinere hulpinstanties die voor het eerst naar de gebieden gaan, komen in de knel.

Noodhulp

Het gaat niet alleen om artsen en verpleegkundigen, maar ook om organisaties die bijvoorbeeld voedseltransporten regelen en preventieklinieken opzetten waar voorlichting wordt gegeven over hygiëne. Ook aan dat soort noodhulp bestaat in de getroffen gebieden veel behoefte.

'Het is frustrerend,' zegt een woordvoerder van North Star Alliance, dat zich richt op mobiliteit en ziektebestrijding. Een van hun medewerkers zit te wachten om te gaan. 'Je wilt een steentje bijdragen waar je kunt, maar wordt door praktische zaken tegengehouden.' Ook hulporganisatie ZOA heeft vier medewerkers van wie uitzending wordt belemmerd.

De overheid bekijkt of zij kan bijspringen als verzekeraars dwars blijven liggen. 'In principe gaat het om een verantwoordelijkheid tussen werkgevers en verzekeraars', zegt een woordvoerder van PvdA-minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking. 'Maar als er problemen zijn om mensen naar de gebieden te krijgen, dan willen we serieus om de tafel. We kunnen dat niet negeren.'

Op Europees niveau wordt overleg gevoerd om te kijken hoe een gezamenlijk beleid van zekerheid voor hulpverleners tot stand kan komen. De EU werkt aan een garantie voor repatriëring van besmette Europese hulpverleners, schreef de minister maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer over