Hulpverlener: 'Ze gaan hier over lijken, letterlijk'

DONETSK - In het restaurant van het Park Inn Hotel zit OVSE-onderhandelaar Alexander Hug voorovergebogen over een kaart van Oost-Oekraïne. Tussen Donetsk en het gebied waar de Boeing van rampvlucht LH17 is neergestort staan overal pijltjes en kruisjes. De meeste plaatsnamen zijn onderstreept. 'Daar moet je niet teveel belang aan hechten', zegt de Zwitser.

Maar al die tekens zeggen natuurlijk wel iets. Voor de tweede opeenvolgende dag is de Nederlands-Australische missie er niet in geslaagd om onder escorte van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa de plaats van de ramp te bereiken. De laatste keer dat dit gebeurde was vrijdag, toen vier Nederlandse politiemensen er samen met vertegenwoordigers van de OVSE op verkenning gingen.

Afspraken waren er nochthans genoeg gemaakt. Zowel tijdens de heen- als terugreis was met de oorlogsvoerende partijen een staakt-het-vuren afgesproken. In de buurt van de rampplek zou een hele dag niet worden gevochten.

Maar zover raakte de internationale colonne van pantservoertuigen en terreinwagens niet eens. In de buurt van de stad Sjachtarsk kwamen ze midden in een gevecht terecht. Overal zagen ze rookpluimen opstijgen. De Nederlandse bevelvoerende kolonel vond het onverantwoord verder te trekken.

En dus moesten de vijftig Nederlandse en Australische politiemensen onverrichterzake naar hun hotel in het centrum van Donetsk terugkeren. Het was niet van harte. 'Schandalig toch', zei een van de teruggekeerde Nederlanders, 'dat we niet eens voor onze slachtoffers mogen zorgen, omdat twee heren elkaar in de haren vliegen. Ze gaan over lijken, letterlijk.'

Wie precies voor het schenden van de afspraken verantwoordelijk is, wil de OVSE niet kwijt, maar duidelijk is dat het Oekraïense leger aan een groot offensief is begonnen. Maandag zouden een viertal steden zijn heroverd, waaronder Torez, de stad waar vorige week de lichamen van de slachtoffers op de trein werden geladen.

Zelfs de pro-Russische rebellen lieten doorschemeren dat het tij aan het keren is. Tijdens een persconferentie in Donetsk verkondigde hun militair opperhoofd Igor Strelkov wel dat het Oekraïense offensief tot staan was gebracht en dat er weer een heleboel buitenlandse huurlingen gedood waren, maar overtuigend klonk hij niet. Zijn leger had maandag een dertigtal doden en gewonden te betreuren. 'Ik had niet verwacht dat het zoveel wapens zou hebben', zei hij over het Oekraïense leger.

Ook de OVSE was zichtbaar verrast door de opmars. Tijdens zijn persconferentie in het Park Inn Hotel kon onderhandelaar Hug niet uitsluiten dat de rampplek al in Oekraïense handen was. Slechts één ding wist hij met zekerheid te vertellen: dinsdag moet en zal het Nederlands-Australische politieteam tot op de plaats van de ramp geraken.

undefined

Meer over