Hulp voor Kosovo verrot in Bari

De ene douanier stempelt een langwerpig blanco kaartje en stopt het in het paspoort van de reiziger. Op de kade, een paar honderd meter verder, haalt een collega het kaartje er weer uit....

Alsof er in Bari niets anders is te doen dan het onnodig ophouden van duizenden toeristen en vrachtwagenchauffeurs die dagelijks vanuit de Zuid-Italiaanse havenstad naar Griekenland oversteken. Bijvoorbeeld het eindelijk verschepen van de 920 containers met hulpgoederen, die al maanden op de kade staan te verrotten.

De goederen - tenten, matrassen, kleding, speelgoed, maar vooral voedsel en medicijnen - waren bestemd voor de Kosovaren die naar Albanië waren gevlucht. Bijeengebracht en verzameld door het Italiaanse volk, dat zich in grote getalen meldde voor de Missie Regenboog, de hulpactie waarmee Italië de slachtoffers dit voorjaar te hulp schoot.

De oorlog is voorbij, de meeste vluchtelingen zijn huiswaarts gekeerd, maar de containers staan nog steeds in de brandende zon van Bari. In totaal 1489 zijn naar Zuid-Italië getansporteerd, 200 stuks zijn in Albanië gearriveerd, waarvan er slechts 44 zijn geopend, omdat de Albanezen ze alleen mochten openmaken in aanwezigheid van Italiaanse douaniers. Maar die waren aan het stempelen in Bari.

Inmiddels wordt er gesproken van een schandaal. Het Openbaar Ministerie in Bari onderzoekt de zaak, maar kan vooralsnog geen criminele activiteiten ontdekken. De stagnatie zou uitsluitend zijn te wijten aan de bureaucratie en, zo wordt er welwillend aan toegevoegd, de onverwacht grote deelname van de bevolking aan Missie Regenboog.

Wat gebeurt er nu met de containers? Die moeten eerst ter plekke stuk voor stuk worden geopend, zodat de bedorven etenswaren en medicijnen kunnen worden verwijderd. Een paar honderd stuks gaan vervolgens terug het land in, bestemd voor de zigeuners uit Kosovo, die nog steeds met honderden tegelijk dagelijks vanuit Albanie en Montenegro zich illegaal naar Italië laten verschepen. Wat overblijft, gaat niet naar Albanië, maar naar de overlevenden van de aardbeving in Turkije.

Probleem nummer 2 in Bari is zo mogelijk nog gecompliceerder, in ieder geval veel gevaarlijker dan het wegwerken van de containers. De havenstad wordt al weken geteisterd door sigaretten smokkelaars, die vanuit de havenplaats Bar in Montenegro tonnengewijs tabak zonder banderol overbrengen naar de dichtst nabijgelegen Italiaanse haven, en dat is Bari.

De bendes, joint-ventures van Montenegrijnen en Italianen, opereren niet zachtzinnig, zo verzekert Giuseppe Gacovezzo, hoofdredacteur van de Gazetta del Mezzogiorno in Bari. De zwaar bewapende smokkelaars gebruiken gewoon een van de vele officiële kades in Bari als landingplaats, waar de contrabande in gepantserde jeeps wordt geladen. In convooi gaat het dan 's nachts landinwaarts.

Dat douane en Guardia di Finanza (belastingpolitie) de voorkeur geeft aan het controleren van toeristen in plaats van jagen op smokkelaars is begrijpelijk gezien de werkwijze van de bendes.

Vorige week had de politie in Bari tussen haven en de uitvalsweg richting noorden een wegblokkade opgericht. Het gewapende smokkelkonvooi daagde inderdaad op, reed dwars door de blokkades, over politiewagens heen en ramde terloops ook nog een van vakantie terugkerend stel uit Napels. De twee toeristen kwamen om het leven. Geen wonder dat sinds enkele dagen het Italiaanse leger door Bari patrouilleert.

Meer over