Hulp van AIVD na couppoging Curaçao

Vier medewerkers van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) hebben geprobeerd de Curaçaose regering omver te werpen. Premier Gerrit Schotte maakte dat vrijdagavond bekend aan het begin van een marathonvergadering van de Curaçaose Staten.

VAN ONZE CORRESPONDENT JEAN MENTENS

WILLEMSTAD - Tijdens de vergadering werd besloten dat er een parlementaire enquête moet komen naar de misstanden bij de veiligheidsdienst.

De medewerkers hebben volgens Schotte de kluis van de dienst gekraakt en geheime, politiek gevoelige informatie ontvreemd, onder meer over de screening van leden van zijn kabinet. Daarbij is nauw samengewerkt met leden van de vorige regeringspartij, zegt Schotte. Door negatieve informatie te lekken, wilden ze zijn regering in diskrediet brengen en destabiliseren.

Er zijn verschillende klachten bij het Openbaar Ministerie ingediend. Alle medewerkers zijn tot nader order naar huis gestuurd en de dienst wordt voorlopig geleid door een crisisteam dat hulp krijgt van de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Schotte zei ook dat er informatie is verdwenen over dubieuze kwesties die speelden in de vorige regeringsperiode. Bovendien zou de VDC, toen Curaçao en St. Maarten op het punt stonden autonome landen te worden, het hele bestand van de geheime dienst van St. Maarten hebben vernietigd. Daarvan zou geen verslag of rapportage zijn gemaakt.

De dienst wordt nu gereorganiseerd onder toezicht van een begeleidingscommissie met aan het hoofd Maria Liberia-Peters, premier van de Antillen in de periode 1984-1994. Schotte zegt dat in de toekomst alleen personen die een vertrouwens- en integriteitsonderzoek hebben ondergaan in dienst kunnen treden van de VDC. Dat zou de inlichtingendienst weer betrouwbaar moeten maken.

undefined

Meer over