Hulp na aardbeving komt moeizaam op gang

De reddingswerkzaamheden in en rond de Indonesische stad Yogyakarta, die zaterdag werd getroffen door een krachtige aardbeving, komen maar moeizaam op gang....

APReuters en ANP

Het Internationale Rode Kruis liet zaterdag al weten dat op zijn minst 7,6 miljoen euro nodig is om de eerste nood te lenigen. Tal van landen en internationale organisaties hebben de Indonesiërs financiële en logistieke steun toegezegd.

Vanuit de hele wereld is medeleven betuigd met de slachtoffers. De Verenigde Staten, Noorwegen, China, Australië en veel Aziatische buurstaten, zoals Maleisië, hebben Indonesië geneeskundige hulp aangeboden voor de gewonden, van wie de meesten botbreuken hebben opgelopen. Australië, Nieuw-Zeeland, de VS en tal van Europese en Arabische landen hebben financiële hulp toegezegd, voor een totaalbedrag van ongeveer dertig miljoen euro.

De Europese Commissie heeft drie miljoen euro aan noodhulp beloofd. De Belgische en Franse afdelingen van Artsen zonder Grenzen hebben medische teams naar het gebied gestuurd. Unicef heeft geteerde zeildoeken, tenten en gezondheids- en hygiënekitjes naar het gebied gezonden; het Wereldvoedselprogramma stuurt een vliegtuig vol medicijnen en vrachtwagens met noedels en krachtkoekjes.

Ongeveer vierhonderd vrijwilligers van het Rode Kruis zijn inmiddels actief in het rampgebied. Uit de opslagplaatsen van de organisatie worden hulpgoederen zoals tenten, lijkzakken, waterflessen, graafvoertuigen en veldkeukens ter plekke gebracht. ‘We hebben op Java en andere eilanden magazijnen met de nodige hulpgoederen’, liet Anna Kodde van het Rode Kruis aan het persbureau ANP weten. ‘Dat scheelt tijd en geld.’ Inmiddels is ook een noodhospitaal opgebouwd.

Hulporganisaties Kerkinactie en ICCO hebben zondag 100 duizend euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving op Java. Het geld wordt uitgekeerd aan partners van beide organisaties op Indonesië.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei zondag ‘intens verdrietig’ te zijn over het hoge dodental, de vele gewonden en alle vernielde gebouwen.

Vertegenwoordigers van hulporganisaties en VN-organisaties ontmoeten elkaar vandaag in Genève om de aanpak van de crisis te bespreken, liet Elisabeth Byrs, woordvoerster van het VN-bureau voor coördinatie van de hulpverlening (OCHA) weten.

Meer over