Huizenmarkt maakt iedereen hartstikke gek

'Je wil er nog niet dóódgaan, joh!', zegt een potentiële koper over een woning die 6,5 ton moet opbrengen. 'Je komt in huizen en dan denk je: dat is het gewoon niet waard', vertelt een man die al anderhalf jaar zoekt naar een koophuis in Utrecht....

Zembla belicht vanavond met de documentaire Kosten Koper de gekte op de huizenmarkt in Amsterdam en Utrecht. Daar worden, in de woorden van PvdA-Kamerlid A. Duivesteijn, 'maximale prijzen voor minimale producten' betaald.

Makelaars vertellen hoe nieuwe appartementen in een vloek en een zucht worden verkocht, soms nog voor de drukker de brochures heeft afgeleverd. Sommige woningzoekers kopen een huis ongezien en boven de vraagprijs. 'Zo is de markt.'

Bijna iedereen is beter geworden van de koopwoede: financiële instellingen, makelaars en vooral projectontwikkelaars en gemeenten. Zo delen de gemeente Utrecht en projectontwikkelaars de overwinst op huizen die oorspronkelijk voor 2,5 ton werden gepland en nu voor 4 ton worden verkocht, aldus de Vereniging Eigen Huis. Gevolg: de Utrechtse Vinex-locatie Leidsche Rijn telt veel minder huizen voor mensen met een laag inkomen dan gepland. 'In Amsterdam is het weinig beter', zegt staatssecretaris Remkes (VVD).

Zembla laat zien dat de huizengekte nauwelijks valt in te tomen. Makelaars zeggen er niets aan te kunnen doen, al zouden ze willen. Voor Remkes is beperking van de hypotheekrenteaftrek onbespreekbaar.

Om minder draagkrachtige kopers, zoals starters, tegemoet te komen, komt Duivesteijn daarom met de initiatiefwet bevordering eigen woningbezit. De huursubsidie zou moeten worden omgezet in een koopsubsidie, opdat huurders hun eigen woning kunnen kopen. Volgens Duivesteijn een noodmaatregel, zolang de hypotheekrenteaftrek voor het kabinet heilig is.

Nieuws brengt Zembla niet, wel een waarschuwing. Dat er ook een keerzijde aan de lage hypotheekrente en de stijgende prijzen zit, weet de Amsterdamse makelaar D. Stadmeijer zich te herinneren. In 1978 halveerden de huizenprijzen en vervolgens duurde het tien jaar tot ze weer op het oude niveau lagen. Kopers en ook veel jonge makelaarskantoren hebben dat niet meegemaakt, aldus Stadmeijer. en ze kunnen het zich ook niet voorstellen. Zelf heeft hij er meer dan één nachtmerrie van gehad.

Meer over