Huiver

De dag begon vroeg en ik had zo'n gevoel dat ik De Telegraaf moest overslaan. Geen zin in gruwelijke foto's....

Martin Bril

Op straat was het koud en mistig: van dat nare, Hollandse herfstweer. De bomen waren bijna kaal, de geluiden van de stad klonken beduusd, beschaamd, alsof het leven moeite had zich te vernieuwen na een vreselijke slag.

Ik wist niet waar ik heen moest. Dat is een nadeel van de vrijheid. Je moet altijd maar weer iets verzinnen, en moed verzamelen. Vandaag ging dat niet lukken, dat wist ik al snel. Mijn gedachten waren bij dat briefje dat de moordenaar op Theo's lichaam heeft achtergelaten.

Wat staat er in het briefje?

Justitie wil dat niet zeggen. Dat is niet in het belang van het onderzoek. Bovendien moet rekening worden gehouden met de rechtsgang. Voorzichtig aan dus, met bewijsmateriaal. De dader is voorlopig nog maar een verdachte, al versprak minister Donner zich dinsdagavond op dat punt.

Wat staat er in het briefje?

Een tekst uit de koran? Een oproep tot heilige oorlog? Het lijkt erop, weten we inmiddels. Is het briefje getekend, en door wie? Door een dader die hoopte dat hij door de politie bij zijn aanhouding tot gort en martelaar zou worden geschoten, was hij daarom in klederdracht, nam hij daarom alle tijd?

Of is het briefje getekend door een groep? Inmiddels zijn er acht arrestaties verricht, maar nog steeds weten we eigenlijk niets, behalve dat Theo 911 dagen na Pim Fortuyn werd vermoord en dat de aanslagen in Madrid 911 dagen na New York waren. Allemaal nine-elevens.

De AIVD heeft een lijst met 150 extremistische moslims waar de dienst extra belangstelling voor heeft. De extremist van Theo viel net buiten die lijst – hij was nummer 151. De AIVD had geen reden om aan te nemen dat hij bezig was iets extremistisch voor te bereiden. Dat was hij dus wel, en dat doet het ergste vrezen voor wat betreft die andere 150. Staan er bij hen agenten voor de deur om een oogje in het zeil te houden?

We moeten het hopen.

In de loop van de middag kwam ik op het stadhuis waar Job Cohen de gemeenteraad toesprak. Hij beloofde nieuwe maatregelen, en een nieuw plan van aanpak in de strijd tegen het terrorisme. Ook kritiseerde hij de AIVD die over informatie beschikt die ze niet doorspeelt aan lagere overheden, waardoor de politie in Amsterdam dingen niet weet die ze wel zou moeten weten. Ik maakte me snel weer uit de voeten.

De dag werd niet beter. De mist trok weliswaar op, maar de natte kou bleef hangen. Ik vroeg me af of ik bang zou moeten zijn. 'You have nothing to fear but fear itself', van wie is die onzinnige uitspraak ook alweer? Te pas en te onpas wordt hij van stal gehaald, maar oog in oog met je moordenaar heb je er niets aan. Ik kwam thuis, de beste plek om te zijn. Deuren op slot, gordijnen dicht, televisie uit. Het zijn barre tijden, en ik huiver.

Meer over