Huisvrouw Marge krijgt waardering

Enkele items gesignaleerd in het haar van Marge Simpson: geld, een kat, een kip, een parasol, een puppy, een sneeuwbal en een baby....

De christelijke organisatie - die het huwelijk en het gezin in Engeland promoot - vroeg in verband met de Britse moederdag aan 946 Britten welke bekende moeder ze het meest bewonderen. Marge kreeg 23 procent van de stemmen. Op twee en drie staan presentatrice Lorraine Kelly en de premiersvrouw Cherie Blair. Voetbalvrouw Victoria Beckham en rockstervrouw Sharon Osbourne, behaalden ieder 12 procent van de stemmen.

'Het verbaast ons niet dat Marge gewonnen heeft', zei Reg Baily, directeur van The Union tegen de BBC. 'In tegenstelling tot andere publieke moeders, staat Marge dichter bij de gewone man. Ze is iemand die probeert haar best te doen en er voor het gezin te zijn', zei Baily.

En inderdaad. Marge is een super mom, die altijd voor haar gezin klaarstaat. Ze kookt ('yummie and nutricious'), ruimt de rotzooi van haar luie, donutetende en bierdrinkende man Homer op, zorgt voor baby Maggie, corrigeert Bart (haar 'special little guy') en troost dochter Lisa.

Ook al worden de inspanningen van de 34-jarige huisvrouw nooit gewaardeerd, ze is vreselijk trots op haar man Homer. Die is kaal en dik, houdt van tv-kijken en bowlen en werkt in een kerncentrale. Volgens de acteur die Homers stem verzorgt, is hij een 'hond gevangen in een menselijk lichaam', maar de conservatieve Marge blijft trouw aan haar echtgenoot.

Ze helpt hem wanneer hij voor de zoveelste keer zijn sleutels kwijt is, en ondergaat zelfs een borstvergroting omdat ze denkt dat Homer haar niet meer aantrekkelijk vindt. Marge zorgt ervoor dat de Simpsons - die al vanaf 1990 op tv zijn - bij elkaar blijven. Ze weet keer op keer te voorkomen dat Bart in de jeugdgevangenis belandt, dat Lisa op zoek gaat naar andere, intellectuele, ouders en dat Maggie stikt in haar speen.

Marge, die altijd in een groen, strapless jurkje loopt, lijkt de saaiste en verstandigste van het stel, maar Marge heeft ook haar geheimen. Zo kwam ze ooit in de verleiding Homer te verlaten voor een sexy bowler, en belandde ze bijna in de misdaad met haar buurvrouw, Ruth Powers. Marge was niet altijd de verzorgende huisvrouw, ze kende korte, maar hevige carris als actrice, politieagente, lerares en vredesactiviste.

Dankzij deze enqu krijgt Marge eindelijk eens de waardering die ze zo verdient, denken de dames van The Mothers Union. Toch laat ook Homer af en toe, zij het op zijn eigen manier, blijken dat hij blij is met zijn vrouw: 'Being married to Marge is like being married to my best friend - and he lets me feel his boobs.'

Meer over