Huistra kon spelers niet inspireren

VAN ONZE VERSLAGGEVER CHARLES BROMET

GRONINGEN - De verrassing zat misschien in het moment, zeker niet in het besluit. Wie je ook sprak in de sponsorlounge van stadion Euroborg, waar directeur Hans Nijland en technisch manager Henk Veldmate van FC Groningen een toelichting gaven op het besluit om hoofdcoach Pieter Huistra (45) te ontslaan, van verbazing kon geen sprake zijn.

Overigens wel bij Huistra zelf, die nog had tegengestribbeld op het moment van de onheilstijding. Hij was in zijn hoofd al volop bezig geweest met het komend seizoen. Maar Nijland en Veldmate, die zijn contract in november 2011 nog met een jaar hadden verlengd, hielpen hem uit de droom. Het hoefde niet meer. Het vertrouwen was weg.

Een combinatie van factoren lag daaraan ten grondslag. De veertiende plaats op de ranglijst, terwijl rekening was gehouden met Europees voetbal, was een voorname. Een andere was de gebrekkige communicatie van de trainer. Veldmate: 'Bij mensen binnenkomen, een gevoelige snaar raken, dat lukte hem niet.'

Aanvoerder Petter Andersson zei niet te willen uitweiden over de gebrekkige communicatie van zijn vertrokken coach. Dat leek hem niet fair ten opzichte van Huistra. Maar volgens veel clubmensen miste hij het vermogen om het vuur op zijn spelers over te dragen. Eén op één zou hij voor sommigen de ideale leermeester zijn, maar als inspirator schoot hij tekort.

'We hebben iemand nodig die er wat meer de zweep over haalt', zei routinier Kees Kwakman. Met de trainersopvolging is de clubleiding overigens nog niet bezig. 'Onze speurtocht begint morgen', zei Nijland donderdag.

Er werd niet ingegaan op namen en zelfs een profielschets werd niet gegeven. Hoewel een terugkeer van Ron Jans als optie niet terzijde werd geschoven, wilde Veldmate zich niet uitspreken over mogelijke kandidaten. Wel werd teruggeblikt.

'Er was te weinig houvast en geloof, dat Pieter de neerwaartse spiraal zou kunnen ombuigen', zei Nijland. 'En de druk werd alsmaar groter. Het was zichtbaar dat Pieter het er zwaar mee had.'

Het ontslag beschouwde Nijland als een persoonlijke nederlaag, zeker omdat hij een half jaar eerder nog de verbintenis van Huistra verlengde. Eerder al constateerde hij dat de club de kwaliteiten van de selectie te hoog had ingeschat. 'Maar een veertiende plaats is Groningen onwaardig.'

Groningen verloor in de zomer van 2011, na als vijfde te zijn geëindigd, belangrijke krachten als spits Matavz (PSV), centrale verdediger Granqvist (Genoa) en linksback Stenman (Club Brugge). Daarvoor kwamen vervangers terug, die om uiteenlopende redenen niet rendeerden. Na de winterstop stortte de ploeg in. Alleen van Heracles, PSV en Excelsior werd gewonnen. Het duel tegen PSV (3-0) vertroebelde de werkelijkheid nogal. Net als Ajax en Feyenoord sneuvelde die ploeg op bezoek in de Euroborg, maar de toen opgebrachte winnaarsmentaliteit werd nadien niet meer waargenomen. Het publiek keerde zich tegen de ploeg én tegen de coach.

Nijland moest sussende woorden spreken tegen fans die verhaal kwamen halen. Bij de laatste thuiswedstrijd tegen NAC weerklonk het spreekkoor 'Huistra rot op' en werd met witte zakdoekjes gezwaaid. De directeur hing met een team van clubmensen aan de lijn om supporters, die hun seizoenkaart stop hadden gezet, op andere gedachten te brengen. Sponsors liepen weg.

Dat Huistra na de nederlaag tegen NEC (4-0) zelf het woord 'crisis' in de mond nam, werd hem niet in dank afgenomen. 'Maar op basis daarvan en zijn overige mediaoptredens hebben wij deze beslissing niet genomen', zei Nijland. 'Pieter zei dat hij ervoor had moeten gaan liggen, toen wij onze doelstelling om Europees voetbal te halen kenbaar maakten.'

undefined

Meer over