Huishoudens bronnen van viezigheid

De hygiëne in het Nederlandse huishouden laat te wensen over. Bacteriën en schimmels hebben vrij spel. Een miljoen voedselvergiftigingen per jaar zijn het gevolg van viezigheid in eigen huis....

Het ministerie van Volksgezondheid presenteert vandaag een hygiënecode voor het huishouden. De aansluitende campagne moet een einde maken aan de onwetendheid, maar ook aan alle fabels, zoals het idee dat de koelkast een toverdoos is, zegt J. Jansen van de Inspectie Waren en Veterinaire Zaken (Inspectie W & V). 'Alsof alles wat daar eenmaal in zit, voor altijd goed blijft.'

Die koelkast wordt twee keer per jaar schoongemaakt, weet Jansen. Maar om de zaak vrij van schimmels te houden, is een wekelijks sopje noodzakelijk.

Niet alleen neemt de kennis van het huishouden af, ook zijn nieuwe levensmiddelen minder lang houdbaar. Koelverse maaltijden liggen vaak een tijdje op de hoedenplank van de auto, voordat ze in de koelkast belanden.

Een ander risico schuilt in de goede isolatie van nieuwbouwwoningen. Meestal wordt onvoldoende geventileerd, waardoor huismijt en schimmel kunnen leiden tot aandoeningen van de luchtwegen. In de jaren zestig had hooguit eentiende van de kinderen last van astma, tegenwoordig is dat een kwart.

Shirley Ferneij weet uit ervaring dat niet iedereen voldoende kennis van huis uit mee krijgt. 'De kennis over hygiëne verschilt per cultuur', zegt de docente verzorging aan het Zuiderparkcollege in Rotterdam. 'Leerlingen met ouders uit de Antillen of Suriname zijn goed op de hoogte. Daar is het warm en als je niet oppast heb je een probleem', zegt Ferneij. 'Kinderen van Marokkaanse ouders zijn minder gewend met warm water en zeep schoon te maken.'

De veelgehoorde tegenwerping dat een beetje viezigheid leidt tot meer weerstand, vindt Jansen van Inspectie W & V onzin. 'Van salmonella bestaan tweeduizend serotypen. Wil je immuun worden, dan moet je dat gericht aanpakken. Niet op goed geluk een beetje vuil eten en hopen dat je er sterker van wordt.'

Meer over